Veliki su dani, u mnogim obiteljima traju pripreme za najveći kršćanski blagdan

Mnogi iseljenici dolaze u rodni kraj proslaviti Uskrs sa svojim bližnjima, očekuju se i gužve

Mnogi iseljenici dolaze u rodni kraj proslaviti Uskrs sa svojim bližnjima, očekuju se i gužve
06.04.2023.
u 21:45
Pogledaj originalni članak

Počele su blagdanske gužve. Pred vratima je najveći kršćanski blagdan Uskrs, a mnogi iz dijaspore zbog toga kreću doma obilježiti ove dane, piše Večernji list BiH.

- Ima nešto u ovoj zemlji što me privlači, koliko god daleko bio. U Njemačkoj mi je dobro, iskreno. Lijepo zarađujem i lijepo živim. Međutim, uvijek nedostaje ono nešto. Iako sam davno otišao trbuhom za kruhom i ostvario se u "obećanoj zemlji", nema mi ništa draže nego doći u rodni kraj, vidjeti najbliže, zapaliti svijeće onima koji više nisu s nama, sjesti i gledati u daljinu. Znam da zvuči pjesnički, ali ne mogu si pomoći. Stvarno se radujem što sam tu za blagdane - priča nam poznanik koji će već danas biti sa svojima i ostvarivati te snove o kojima govori. A postoji još jedan aspekt zbog kojeg se dijasporu spominje, važan u ovom kriznom vremenu. Radi se, naravno, o ekonomiji. U prošloj godini dijaspora je poslala više od tri milijarde maraka u ovu zemlju, a pretpostavlja se i da se još polovina iznosa donese u gotovini. - Pripremio sam dovoljno za sve, za ukućane, kumove, tako da nema brige. Ostavili smo im ovu zemlju da je čuvaju, pa im moramo malo pomoći u životu. A bit će i čokolade iz Njemačke, premda se nikako ne mogu pomiriti s tim da ne mogu prevesti pršut preko granice - kroz smijeh ističe sugovornik. Pitamo ga može li mu išta pokvariti ove blagdane. - Vremenska prognoza jer vidim da najavljuju i neke minuse pa kišu. Ne sviđa mi se to, ali ako i tako bude, važno je da sam u domaćem okružju i opet ću biti dobro raspoložen - zaključio je.

Fokus na duhovnom

A u brojnim kućanstvima pripreme za najveći blagdan već su počele - čiste se kuće, pravi se sarma, peku janjetina, svinjetina, priprema francuska salata, a bit će i kolača. Iako je blagdanska košarica najskuplja ikad, ničeg na stolovima neće nedostajati. Pogotovo jer su se mnogi odricali određenih životnih užitaka u proteklom razdoblju i sada će im se opet vratiti, a neki će od njih potpuno odustati jer su se naviknuli na novog sebe. Naravno, u fokusu blagdana mora biti ono duhovno. Pučka pjesma kaže: "Gospo moja od Velikog petka, eto nama sretnog završetka! Srce tvoje žalom probodeno, uskrsnućem sad je iscijeljeno." Neke od njih će se pjevati i ovog Uskrsa. Crkve će, već sad možemo s potpunom sigurnošću tvrditi, biti prepune vjernika u ovim danima. Zajedništvo je za blagdane itekako prisutno. Prije nekoliko godina fra Josip Ikić na praktičan način objasnio je veličinu Uskrsa u usporedbi s Božićem. - Za razliku od Božića, Uskrs nam je nekako dalji. Sjećanja iz djetinjstva to potvrđuju. Božić je blagdan besplatnoga darivanja; kao djeca primamo i darove za koje se nismo nimalo potrudili. Za Uskrs moramo nekako zaslužiti dar, moramo proći kroz korizmu, kroz čišćenje. Pa i običaj tucanja obojenim jajima pokazuje slikovito da se moramo potruditi da pobijedimo. Sazrijevajući u dobi i vjeri, postajemo svjesniji da je Uskrs važniji od Božića, da je zapravo Božić samo jedna točka prema Uskrsu. Da bismo ušli dublje u poruku Uskrsa, moramo se temeljito pripremiti tijekom korizme. Bez korizmene priprave – postom, molitvom i djelima ljubavi – ne razumijemo Uskrs.

Brojna promišljanja

Uvjeren sam da i u ovo teško vrijeme samo vjera u Uskrsloga može nam dati snage da ne klonemo duhom. Svjestan sam da nam samo Raspeti i Uskrsli može obrisati svaku suzu koju prolijevamo putujući kroz ovu suznu dolinu prema vrhuncima uskrsnuća - naglasio je svećenik. Imat ćemo ovih dana prigodu čuti brojna promišljanja i dobro bi ih bilo zadržati u srcima. Jer, lijepo je se tjelesno okrijepiti, no još je važnije osnažiti se iznutra za sve što slijedi.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.