Jačanje mljekarstva

Mlijeko iz BiH se sve više traži, veliki proizvođači otkupljuju veće količine

Mlijeko iz BiH se sve više traži, veliki proizvođači otkupljuju veće količine
VL
Autor
Željko Andrijanić
17.10.2017.
u 14:00
Pogledaj originalni članak

Stabilnost prodaje i blagi rast! To je u najkraćim crtama analiza stanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda od 2012. do 2016. godine. Za 11 posto je rastao izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u 2016. u odnosu na godinu ranije. Uz mlijeko, prodaju se i sirevi, ali jogurt i pavlaka iz BiH također bilježe sve veću potražnju, piše Večernji list BiH.

Radni sastanci

Da u ovoj branši potencijala ima, potvrdio je direktor mljekare Eko-sir Puđa iz Livna Tomislav Puđa. Nedavno je na inicijativu ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije (HBŽ) organiziran radni sastanak s registriranim otkupljivačima mlijeka i proizvođačima kozjeg mlijeka s područja Županije na kojem je i Puđa govorio. - Trenutačna otkupna cijena kozjeg mlijeka kreće od 0,80 do 0,90 maraka po litri. Mogli bismo otkupiti i veće količine kozjeg mlijeka, a zanimanje proizvođača svaki dan je sve veće. Svakodnevno preradimo 3000 litara mlijeka, a njegova kvaliteta je vrhunska - istaknuo je, između ostaloga, na sastanku Puđa. Ministar Ivica Brešić je rekao da će Ministarstvo, kroz program mjera za poljoprivrednu proizvodnju u 2017. godini, s 50 feninga za litru poticati proizvodnju kozjeg mlijeka koje je u sustavu otkupa. Ministar Brešić j naglasio kako područje HBŽ-a u pogledu mogućnosti uzgoja koza ima velike potencijale, prvenstveno zahvaljujući ogromnim površinama neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta, s posebnim naglaskom na pašnjake. Na sastanku se razgovaralo i o aktivnostima koje se trebaju realizirati tijekom zimskog razdoblja, a odnose se na edukativna predavanja za proizvođače kozjeg mlijeka tijekom kojih bi se izmijenila iskustva, s ciljem proširivanja kapaciteta u kozarskoj proizvodnji, s naglaskom na veću proizvodnju kozjeg mlijeka. O potencijalima u mljekarstvu, ali osobito o problemima s kojima se mljekari susreću govorio je i Adin Fakić, direktor Milkosa. Ističući probleme, on je za Radio Sarajevo rekao da su među najvažnijim oni koji se odnose na nemogućnost pristupa nepovratnim sredstvima EU, nepostojanje povoljnih kredita s povoljnim kamatnim stopama te izostanak posebne porezne politike za poljoprivrednike.

Problemi s kojima se susreću

Kada je riječ o poljoprivredi u BiH, a posebno sektoru mljekarstva, Fakić ističe dva čimbenika koji utječu na današnju konkurentnost bh. mliječnih proizvoda s onim iz EU. - Prije dvije godine ukinuta je kvota za proizvodnju mlijeka u EU, te je nastupila ekspanzija u ovom sektoru proizvodnje, dok je istovremeno ukinut i uvoz iz EU u Rusiju, što je dovelo do enormnog povećanja mlijeka na tržištu EU. Istovremeno, nakon što je počela primjena adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU, BiH je počela ukidati postupno obveze na mliječne proizvode iz EU. Ove dvije stvari su dovele da bh. mliječni proizvodi nisu konkurentni na tržištu s proizvodima koji dolaze iz Europske unije - kaže Fakić. Unatoč svim problemima, i mljekari, ali i država s optimizmom gledaju prema budućnosti. Sve više krava, koza i ovaca na pašnjacima s kvalitetnom travom itekakav su potencijal za razvoj bh. poljoprivrede koja je godinama stagnirala.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.