Nevjerojatna priča

Mladi lopov iz BiH postao milijarder, na sudu se nije pojavio, nitko ne zna gdje je

Mladi lopov iz BiH postao milijarder, na sudu se nije pojavio, nitko ne zna gdje je
20.11.2021.
u 10:00
Pogledaj originalni članak

Bilo je to ono divno ljeto 2018. Završilo je Svjetsko prvenstvo u nogometu, Hrvatska, nekima prvi susjed, a nekima u BiH druga domovina, upravo je postala viceprvak svijeta. Cijeli narod bio je u zanosu. Međutim, tvrtki iz Ludbrega se 20. srpnja to ljeto pretvorilo u gorko iskustvo, a mladiću iz BiH, koji je postao lopov, u nezaboravno. Naime, mladić je napravio lažnu stranicu banke u kojoj je tvrtka iz Ludbrega (RH) imala otvoren račun. Riječ je o “phishingu” ili mrežnoj krađi identiteta kada pošiljatelj navodi žrtvu da otkrije osobne informacije (obično financijske) njihovim upisivanjem na lažiranu internetsku stranicu čija je poveznica dana u poruci.

Adresa i sadržaj te lažirane stranice vrlo su slični adresi i sadržaju neke autentične stranice. Nakon što je žrtva upisala sve podatke, mladić, danas 26-godišnjak, sebi je prebacio milijun kuna (250 tisuća KM) te, očekivano ili ne, taj novac investirao, pokazat će se, pametno te je za tih 250 tisuća KM kupio 22 tisuće i 42 bitcoina. Tada je 1 bitcoin vrijedio 10-ak tisuća KM, danas vrijedi oko 111.000 KM. U prijevodu, imovina mladića danas iznosi 2 mlrd., 540 milijuna, 580 tisuća i 365 KM, a kako doznajemo, mladić iz BiH još se nije odvojio od svoje imovine... Naime, od ljetos, kada je podignuta optužnica u Hrvatskoj, on je nedostupan tamošnjim pravosudnim institucijama. Iz Suda u Varaždinu su za Večernji list potvrdili da je mladiću upućen poziv da 17. studenoga dođe na sjednicu optužnoga vijeća, ali...

- Ova sjednica optužnog vijeća je odgođena. Okrivljenik nije pristupio, niti je vijeće do početka sjednice raspolagalo informacijom je li okrivljenik primio poziv za sjednicu vijeća - priopćili su nam iz Općinskog suda u Varaždinu. Bilo je najava i da će se mladom kriminalcu oduzeti nezakonito stečena imovinu, znači, uz tih milijun kuna, i ostaci od bitcoina, no zasad takav epilog nije realan.

S obzirom na to da ta priča intrigira javnost, računalni stručnjak s kojim smo razgovarali ističe mogućnost da se mladić sklonio iz BiH i otišao van.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MI
Miro00
10:43 22.11.2021.

Ako je bitcoin porastao oko 10 puta, kako mu se imovina povećala sa 250.000 KM na oko 2,5 milijarde KM , a ne na oko 2,5 miliona KM? Neko baš voli nule, da ih nimalo ne štedi.

CE
Cekercina
11:25 20.11.2021.

hahaha nezakonuto stecena imovina? a na koju foru onu njemu misle uzeti bitcone jer ako on posjeduje kljuc mogu mu ga sisat xDD