Zajednička sjednica

Mjere sigurnosti u Sarajevu 4. 11. zbog Vučića kao za Papu

Foto: DPA/PIXSELL
Mjere sigurnosti u Sarajevu 4. 11. zbog Vučića kao za Papu
23.10.2015.
u 06:15
Počele pripreme za prvu zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i vlade Srbije
Pogledaj originalni članak

Od predstojeće zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i vlade Republike Srbije puno se očekuje u političkom i ekonomskom pogledu, ali još više pozornosti privlači sigurnosni aspekt cijelog događaja.

Ide i u Srebrenicu

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić je, nakon napada kojemu je bio izložen u Potočarima 11. srpnja ove godine, boravio na prostoru BiH. Međutim, samo u Republici Srpskoj pa su njegov najavljeni dolazak u Sarajevo, navodno, sigurnosne službe okarakterizirale kao događaj visokog rizika.

Izvjesno je da će 4. i 5. studenoga, kada se održava zajednička sjednica dvije državne vlade, sigurnosne mjere u glavnom gradu BiH biti podignute na najvišu razinu. Tako bi bilo i da nije bilo nemilih događaja u Potočarima jer je zbog sigurnosnog rizika zajednička sjednica već jednom prolongirana, i to prošle godine. Na zahtjev službenog Beograda sjednica je bila odgođena zbog nasilnih prosvjeda u nekoliko bh. gradova u veljači 2014. godine.

Srbijanska strana odgovornost za sve, pa i sigurnosne aspekte događaja, prebacuje na domaćine, ali jasno je kako su u pripremu uključene obje države i njihove službe. U Sarajevu se već uveliko radi na sigurnosnim pripremama i mali su izgledi da se ponovi bilo što slično onome u Potočarima, tvrde iz nadležnih agencija.

Mjere su u nekim elementima slične onima koje su poduzete za vrijeme posjeta pape Franje Sarajevu. Naravno, i sam protokol će biti urađen tako da se mogućnost bilo kakvog incidenta svede na minimum. I za sigurnosni, ali i za politički uspjeh skupa, od velikog značaja bi bilo kada bi slučaj napada na premijera Vučića iz srpnja ove godine u idućih nekoliko dana bio potpuno rasvijetljen, a počinitelji napada sankcionirani. Tim prije jer će ubrzo nakon boravka u Sarajevu premijer Vučić putovati i u Srebrenicu na konferenciju o investiranju u taj grad.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.