izetbegović

Mislim da će kancelarka Merkel biti zadovolja na svoj rođendan u nedjelju, zaslužila je to

Foto: FENA
Mislim da će kancelarka Merkel biti zadovolja na svoj rođendan u nedjelju, zaslužila je to
14.07.2016.
u 09:26
Pogledaj originalni članak

U ekskluzivnom razgovoru za TV1, predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poručio je kako u idućih nekoliko dana očekuje rješavanje mehanizma koordinacije, usvajanje adaptiranog SSP-a i aranžman s MMF-om. Izuzetno je zadovoljan današnjom posjetom saveznog ministra za poljoprivredu i prehranu Christiana Schmidta i vjeruje da će njemački prijatelji pomoći BiH da prevlada zastoj na europskom putu, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

– Dakle, prijatelji iz Njemačke će nam pomoći da se izvučemo iz ovog trenutnog zastoja. Prilagodba SSP-a, aranžman s MMF-om, koordinacioni mehanizam – mislim da smo u situaciji da sve troje riješimo ovih dana. – Mislim da će Milorad Dodik donijeti pozitivne odluke i ohrabriti Ivanića da ide u tom smjeru. Mislim da su Dodikove poruke poslije sastanka sa Schmidtom bile dobre i ohrabrujuće. Očekujem da će se, kao što rekoh, ovo sve troje riješiti u idućih nekoliko dana.

Upitan kakve konkretne korake od Njemačke možemo očekivati i je li ovo pokazatelj da nas zaista Njemačka želi u europskoj obitelji Izetbegović je odgovorio:

- Apsolutno. Na moj upit kancelarki Angeli Merkel bi li oni mogli supstituirati ono što BiH ne može u ovom trenutku, odgovor je odmah bio da mogu. Dakle, nije bilo “a šta je to, a koliko”, već “da, mi možemo pomoći”. Dakle, zaista su raspoloženi da pomognu. Ta pomoć će ići u nekoliko smjerova, na nekoliko kolosijeka. Tehnički, tehnološki, u smislu standarda i naravno kroz grantove i fondove tako da se učini konkurentnom naša poljoprivreda i proizvođači hrane. To je jedan multidisciplinaran pristup i to je jedini pravi put. Neke barijere, zabrane, carine, nisu pravi put da napravite svoju poljoprivredu konkurentnom. Ojačati je, pomoći joj da može da se nosi sa uznapredovanim poljoprivredama i gospodarstvima zemalja EU, pravi je put. To je ono u čemu nam pomažu Nijemci, kazao je Izetbegović.

Dodao je kako je apsolutno zadovoljan današnjom posjetom njemačkog ministra poljoprivrede, i reakcijom Nijemaca “i brzinom kojom su reagirali sam zadovoljan”.

- Nadam se da će i kancelarka Merkel biti zadovoljna na svoj rođendan. Mislim da je u nedjelju i da će dobiti dobar odgovor sa naše strane. Zaslužila je to.”, kazao je Izetbegović za TV 1.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.