bit će primijenjen u Zeničko-dobojskoj županiji

Ministarstvo prostornog uređenja i Caritas u projektu energetske efikasnosti

Ministarstvo prostornog uređenja i Caritas u projektu energetske efikasnosti
13.12.2016.
u 11:47
Pogledaj originalni članak

 Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i predstavnik Caritasa Švicarske Daniel Bronkal potpisali su danas Memorandum o razumijevanju koji se odnosi na implementaciju projekta za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, a bit će primijenjen u Zeničko-dobojske županije.    

 Bronkal Feni je kazao da će tim dokumentom biti obuhvaćena rekonstrukcija triju škola na području ZDŽ-a koja će podrazumijevati termoizolaciju, a u dvije od njih bit će zamijenjeno postojeće i instalirano biotermalno grijanje.

Ističe da je planiran i teorijski rad s učenicima i nastavnim osobljem odabranih škola o mjerama energetske efikasnosti, a Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle odabrat će energetski siromašna domaćinstva gdje će primijeniti te mjere.

Šefica Odjela za energetsku efikasnost Ministarstva prostornog uređenja Jasmina Katica precizira da će, između ostalog, u okviru projekta biti upriličena obuka lokalne zajednice o tome kako uraditi strateške dokumente u smislu povećanja energetske efikasnosti, a sve radi financijskih ušteda.    

Caritasov projekt zvaničnog naziva "Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost integrirani u ruralni razvoj i smanjenje siromaštva u BiH" trebalo bi da bude implementiran za 15 mjeseci a izražena je obostrana želja za nastavak i proširivanje suradnje.

Caritas Švicarske prisutan je u BiH dvadeset godina, pomagali su na razne načine a fokusirani posebno na pomoć socijalno ugroženim obiteljima. Pomogli su rekonstrukciju mnogo kuća a u posljednje vrijeme bave se energetskom efikasnošću.                

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.