želi se vratiti u BiH

Medeni mjesec u kampu ISIL-a: Kako je žena iz Zvornika završila u Siriji

Foto: Avaz
Medeni mjesec u kampu ISIL-a: Kako je žena iz Zvornika završila u Siriji
04.10.2019.
u 20:15
Pogledaj originalni članak

Sudbinu žena iz BiH koje su muškarci za koje su se vjenčali prethodnih godina odveli na sirijsko ratište, a koje se, nakon poraza ISIL-a nalaze zatočene u nekoliko kampova u zoni sirijsko-turske granice, teško da itko može predvidjeti. 

Zahtjevi mnogih od njih za povratkom u BiH, a čije državljanstvo imaju, za sada su bez odgovora nadležnih institucija, piše Dnevni avaz. 

Tridesetjednogodišnja S. S. koja je s područja zvorničke općine, sa svojom dvoipolgodišnjom kćerkom nalazi se gotovo dvije godine u kampu El Roj koji je dvadesetak kilometara od granice s Turskom unutar Sirije. 

Prije odlaska u Siriju živjela je u Švicarskoj, točnije u Lozani gdje je s roditeljima i dvije sestre stigla kao izbjeglica tijekom agresije na BiH.

- Kad je počela agresija S.S je imala nepune 4 godine. Njezini otac i majka, inače moji bliski rođaci, rodili su tri kćerke koje su bile izuzetno nadarene i vrijedne, bile su ponos cijele obitelji. Ona je, opet, bila posebna, inteligentna, završila u roku pravni fakultet u Švicarskoj, upisala master studij i završila jedan semestar, a onda se rodila ljubav između nje i jednog dečka iz Kozarca koji je, također, živio u Švicarskoj. Taj dečko niti izgledom niti ponašanjem, nikad nije odavao sliku mladića koji bi jednog dana mogao otići na sirijsko ratište. I on i ona, naprosto, bili su poput svoje generacije – mladi, opušteni, veseli – priča za Avaz bliski rođak S.S, koji je zbog interesa postupka njezinog povratka u BiH govorio pod uvjetom anonimnosti. 

Sa svojim izabranikom S.S. se vjenčala u prosincu 2014. godine u Švicarskoj. Šest mjeseci kasnije ona i njezin suprug otputovali su u Barcelonu na, kako su govorili „turističko putovanje“. 

Iako su njihovi roditelji s radošću očekivali njihov povratak kući, ubrzo su im se djeca javila iz Turske i priopćila da odlaze u Siriju. Kako navodi sugovornik Avaza, bio je to stres i za jedne i za druge roditelje od kojeg se do danas nisu oporavili.

Sarajevski odvjetnik, Džemail Bećirović, zastupnik je obitelji S.S. pred nadležnim institucijama BiH u zahtjevu da njoj i njezinoj dvoipolgodišnjoj djevojčici bude dozvoljen povratak u zemlju, obzirom da je državljanka BiH, kao i da ima prijavljenu adresu na kojoj bi nakon povratka boravila.

- Moja klijentica se nalazi u kampu El Roj na sjeveru Sirije i želi se vratiti u BiH, bez obzira na zakonske posljedice, koje bi prema njoj bile primjenjene. Njezin suprug se, također, nalazi zatočen u muškom kampu, nekih dvadesetak kilometara udaljenom od kampa u kome je ona smještena. Koliko sam čuo, prilično je bolestan. Pokušao je pobjeći iz tog kampa kako bi se vratio u BiH, bez obzira šta ga ovamo čeka, ali su ga uhvatili i ponovno vratili u kamp. Osim u jednom slučaju kada mu je bilo dozvoljeno da na nekoliko minuta vidi dijete, S.S. s njim nema kontakata. Ono što sam čuo od njezinih roditelja, posebno od sestre koja povremeno kontaktira s njom, u kampu u kojem boravi mnogo je žena i djece bivših boraca ISIL-a iz raznih europskih država. O broju žena iz BiH, kako mi je rekla njezina sestra S.S. nije smjela davati informacije putem telefona – navodi oldvjetnik Bećirović.

On ističe kako da čini sve prema nadležnim institucijama kako bi njegovoj klijentici bio omogućen povratak u BiH, smatrajući da je na državi da, shodno važećim propisima, nakon povratka svake osobe koja se sumnjiči da je boravila na ratištu u Siriji, pa i njegove klijentice, provede zakonski postupak.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

FI
fifmar
07:02 05.10.2019.

Zašto bi se vraćala u BiH,kada je bila nezadovoljna životom u Švicarskoj kako će se naviknuti na mizernost BiH, jedino ako želi i dalje širiti radikalizam onda je BiH plodno tlo , bolje neka ide u Švicarsku.

MA
Majk
21:46 04.10.2019.

Živjeti u Švarcajskoj koja ti pruža sve i ti a ostali ko ti a ima vas u Njemačkoj gledam vas svaki dan ste sramota. Protjerati ti i roditelje ti protjerat isti su ko i ti