viktor kvesić

Među Hrvatima je sve više onih koji su za fotelju spremni staviti na kocku sudbinu naroda

Među Hrvatima je sve više onih koji su za fotelju spremni staviti na kocku sudbinu naroda
25.08.2018.
u 11:12
Pogledaj originalni članak

Dopredsjednik HSP-a BiH, zastupnik u Skupštini ZH županije te kandidat na listi HNS-a za federalni Parlament Viktor Kvesić u intervjuu za Večernji list govori o stanju u HSP-u te očekivanjima od parlamentarnih izbora na koje ova stranka izlazi u okrilju HNS-a. Kvesić se osvrnuo na Zapadnohercegovačku županiju, gdje ističe kako je u posljednje 3-4 godine vidljiv dobar rad Vlade i Skupštine.

 

HSP BiH na ove izbore izlazi zajedno s strankama HNS-a. Što očekujete od ovih izbora?

- HSP BiH na ove izbore izlazi u velikoj hrvatskoj koaliciji koja će pobijediti na ovim izborima. Od ovih izbora, prije svega, očekujemo, kako sam i rekao, pobjedu stranaka koalicije kojoj pripadamo, kao i uvjerljivu pobjedu i našeg kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića te očekujemo dovoljno dobar rezultat da se nakon ovih izbora nastavi proces izmjena ključnih zakona, kao i ustavnih promjena koje će Hrvatima u BiH donijeti potpunu slobodu i jednakopravnost.

 

Uz HSP BiH kojem je na čelu Stanko Primorac, na izbore izlazi i HSP BiH Nikole Raguža. Kako će birači znati razliku?

- Hrvatska stranka prava BiH - HNS (HSP BiH - HNS) je ime pod kojim HSP BiH izlazi na ove izbore te smatramo kako je dovoljno prepoznatljivo za naše birače, naravno, postoje i druge razlike. Tako su na našim listama prepoznatljiva imena pravaša koji već gotovo 30 godina predstavljaju HSP BiH. Imena na listama govore puno: primjerice, počasni predsjednik Raguževe stranke je dobro poznati Zdravko Hrstić, pseudonim - Zaim, a nositelj liste u ZHŽ-u Zvonko Jurišić, čovjek koji je odvođenjem HSP-a BiH u “platformu” doveo u pitanje pravaštvo u BiH. Zatim, u Raguževoj stranci su okosnica ljudi koji su izbačeni iz HSP-a BiH zbog raznih malverzacija, neki od njih su presuđeni kriminalci, a ostala većina, u najmanju ruku, čudne i sumnjive prošlosti, tako da mislim kako će ta stranka na ovim izborima neslavno završiti te da će to prepoznati i javnost, a posebice birači.

 

Što je s licencijom HSP-a BiH? Pripada li ona Ćaninu ili Raguževu HSP-u?

- Postoji samo jedan HSP BiH koji baštini pravašku ideju, koji ima potporu sestrinske stranke iz RH, koji je treća stranka u Hrvata u BiH, koji je dovoljno prepoznatljiv u javnosti i među biračima, koji je iz svojih redova očistio kukolj i koji na ove izbore izlazi u okviru HNS-a te koji će zasigurno na ovim izborima pokazati još jednom komu pripada pravaška licencija.

 

U nekim županijama izlazite samostalno. Koje su to županije i kakav rezultat očekujete?

- Da, samostalno izlazimo u HBŽ-u i ZHŽ-u za županijsku Skupštinu, a na ostalim razinama u koaliciji, i to je odluka stranačkih tijela te dogovor s koalicijskim partnerima. Općenito, na svim razinama očekujemo dobar rezultat, a posebice u ove dvije županije u kojima idemo samostalno.

 

Nakon ulaska u “platformu”, u HSP-u BiH došlo je do raznih sukoba, mnogi su napustili stranku. Kakvo je sada stanje? Je li se dolaskom novog predsjednika Stanka Primorca stranka konsolidirala?

- Smatram kako smo se oporavili od posljedica sudjelovanja u “platformi”, oni koji se nisu mogli nositi s novim smjerom i politikom HSP-a BiH više, srećom, nisu u stranci, ili su sami otišli ili su izbačeni iz stranke. Stanje u stranci je dosta dobro, no treba još puno toga napraviti kako bi HSP BiH bio na razini koja mu pripada.

 

U Sarajevu se priprema nova “platforma”, odnosno izbacivanje stranka HNS-a iz vlasti. Kako to komentirate?

- U Sarajevu se već 20 godina priprema i traže načini za izbacivanje Hrvata iz institucija, a samim time i izbacivanje hrvatskih stranaka koje ne odgovaraju takvoj politici. Potpuno je očito kako će se i ovaj put pokušati izbaciti sve hrvatske stranke koje nisu spremne provoditi sarajevsku politiku te u isto vrijeme pokušati pronaći stranke ili pojedince koji bi poslužili za još jednu jednokratnu upotrebu, odnosno stvaranje “platforme”. Ovakve primjere i pojedince već smo spomenuli govoreći o pravaškoj sceni u BiH. Nažalost, moram kazati kako je među Hrvatima i hrvatskim strankama sve više onih koji su spremni za federalnu ili državnu fotelju staviti na kocku sudbinu čitavoga hrvatskog naroda.

 

Trenutačno ste zastupnik u Skupštini ZHŽ-a, kakvo je stanje u toj županiji?

- Stanje u ZHŽ-u u posljednje 3-4 godine lagano se stabilizira i ide naprijed. Prihodi županije porasli su prvo na temelju raspodjele prihoda od neizravnog oporezivanja, a i iz drugih izvora. Uz očito dobar rad sadašnjeg saziva Vlade, želio bih istaknuti i konstruktivan rad Skupštine ili većeg dijela Skupštine, pa tako i HSP-a BiH koji je svojim radom pomogao u realizaciji mnogih projekata u ZHŽ-u. Uvjereni smo kako će se suradnja stranaka okupljenih oko HNS-a nastaviti i u sljedećem mandatu te da ćemo svojim doprinosom dodatno poboljšati gospodarske prilike u ZHŽ-u i na taj način zaustaviti iseljavanje naše mladosti i očuvati hrvatsko biće ne samo u našoj županiji nego i cijeloj BiH. Jer mi, kao politika, bila ona pozicijska ili oporbena, moramo biti u službi svoga naroda te svim sredstvima omogućiti gospodarski razvoj jer to je možda i najučinkovitiji način zaustavljanja ovih negativnih trendova.

 

Bivši ste branitelj i ministar branitelja ZHŽ-a, kako komentirate posljednje događaje vezane uz donošenje Zakona o razvojačenim braniteljima?

- Suštinski stav HSP-a BiH, a i moj osobno je da probleme braniteljske populacije, kojih je zaista dosta, treba rješavati u okviru institucija nadležnih za ta pitanja, zatim svakako u okviru HNS-a uz ozbiljniju suradnju s koordinacijama udruga proisteklih iz Domovinskog rata jer jedino zajedništvom možemo sve riješiti, na koncu, tako je bilo i u ratu. Veliki broj zahtjeva branitelja je legitiman i opravdan, međutim, potrebno je više truda, zalaganja i suradnje da se dođe do pravih rješenja.

 

Treba li objaviti registar branitelja?

- Jedan od zahtjeva je objava registra branitelja, koji je svakako legitiman i opravdan i na njemu treba raditi, urediti ga i objaviti. Zašto ne? •

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Feral
Feral
18:01 25.08.2018.

Takvi ste svi koji su u HNS-u i HDZ-e najbolji primjer zato j D.Čović