viktor kvesić

Među Hrvatima je sve više onih koji su za fotelju spremni staviti na kocku sudbinu naroda

25.08.2018.
u 11:12

Dopredsjednik HSP-a BiH, zastupnik u Skupštini ZH županije te kandidat na listi HNS-a za federalni Parlament Viktor Kvesić u intervjuu za Večernji list govori o stanju u HSP-u te očekivanjima od parlamentarnih izbora na koje ova stranka izlazi u okrilju HNS-a. Kvesić se osvrnuo na Zapadnohercegovačku županiju, gdje ističe kako je u posljednje 3-4 godine vidljiv dobar rad Vlade i Skupštine.

 

HSP BiH na ove izbore izlazi zajedno s strankama HNS-a. Što očekujete od ovih izbora?

- HSP BiH na ove izbore izlazi u velikoj hrvatskoj koaliciji koja će pobijediti na ovim izborima. Od ovih izbora, prije svega, očekujemo, kako sam i rekao, pobjedu stranaka koalicije kojoj pripadamo, kao i uvjerljivu pobjedu i našeg kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića te očekujemo dovoljno dobar rezultat da se nakon ovih izbora nastavi proces izmjena ključnih zakona, kao i ustavnih promjena koje će Hrvatima u BiH donijeti potpunu slobodu i jednakopravnost.

 

Uz HSP BiH kojem je na čelu Stanko Primorac, na izbore izlazi i HSP BiH Nikole Raguža. Kako će birači znati razliku?

- Hrvatska stranka prava BiH - HNS (HSP BiH - HNS) je ime pod kojim HSP BiH izlazi na ove izbore te smatramo kako je dovoljno prepoznatljivo za naše birače, naravno, postoje i druge razlike. Tako su na našim listama prepoznatljiva imena pravaša koji već gotovo 30 godina predstavljaju HSP BiH. Imena na listama govore puno: primjerice, počasni predsjednik Raguževe stranke je dobro poznati Zdravko Hrstić, pseudonim - Zaim, a nositelj liste u ZHŽ-u Zvonko Jurišić, čovjek koji je odvođenjem HSP-a BiH u “platformu” doveo u pitanje pravaštvo u BiH. Zatim, u Raguževoj stranci su okosnica ljudi koji su izbačeni iz HSP-a BiH zbog raznih malverzacija, neki od njih su presuđeni kriminalci, a ostala većina, u najmanju ruku, čudne i sumnjive prošlosti, tako da mislim kako će ta stranka na ovim izborima neslavno završiti te da će to prepoznati i javnost, a posebice birači.

 

Što je s licencijom HSP-a BiH? Pripada li ona Ćaninu ili Raguževu HSP-u?

- Postoji samo jedan HSP BiH koji baštini pravašku ideju, koji ima potporu sestrinske stranke iz RH, koji je treća stranka u Hrvata u BiH, koji je dovoljno prepoznatljiv u javnosti i među biračima, koji je iz svojih redova očistio kukolj i koji na ove izbore izlazi u okviru HNS-a te koji će zasigurno na ovim izborima pokazati još jednom komu pripada pravaška licencija.

 

U nekim županijama izlazite samostalno. Koje su to županije i kakav rezultat očekujete?

- Da, samostalno izlazimo u HBŽ-u i ZHŽ-u za županijsku Skupštinu, a na ostalim razinama u koaliciji, i to je odluka stranačkih tijela te dogovor s koalicijskim partnerima. Općenito, na svim razinama očekujemo dobar rezultat, a posebice u ove dvije županije u kojima idemo samostalno.

 

Nakon ulaska u “platformu”, u HSP-u BiH došlo je do raznih sukoba, mnogi su napustili stranku. Kakvo je sada stanje? Je li se dolaskom novog predsjednika Stanka Primorca stranka konsolidirala?

- Smatram kako smo se oporavili od posljedica sudjelovanja u “platformi”, oni koji se nisu mogli nositi s novim smjerom i politikom HSP-a BiH više, srećom, nisu u stranci, ili su sami otišli ili su izbačeni iz stranke. Stanje u stranci je dosta dobro, no treba još puno toga napraviti kako bi HSP BiH bio na razini koja mu pripada.

 

U Sarajevu se priprema nova “platforma”, odnosno izbacivanje stranka HNS-a iz vlasti. Kako to komentirate?

- U Sarajevu se već 20 godina priprema i traže načini za izbacivanje Hrvata iz institucija, a samim time i izbacivanje hrvatskih stranaka koje ne odgovaraju takvoj politici. Potpuno je očito kako će se i ovaj put pokušati izbaciti sve hrvatske stranke koje nisu spremne provoditi sarajevsku politiku te u isto vrijeme pokušati pronaći stranke ili pojedince koji bi poslužili za još jednu jednokratnu upotrebu, odnosno stvaranje “platforme”. Ovakve primjere i pojedince već smo spomenuli govoreći o pravaškoj sceni u BiH. Nažalost, moram kazati kako je među Hrvatima i hrvatskim strankama sve više onih koji su spremni za federalnu ili državnu fotelju staviti na kocku sudbinu čitavoga hrvatskog naroda.

 

Trenutačno ste zastupnik u Skupštini ZHŽ-a, kakvo je stanje u toj županiji?

- Stanje u ZHŽ-u u posljednje 3-4 godine lagano se stabilizira i ide naprijed. Prihodi županije porasli su prvo na temelju raspodjele prihoda od neizravnog oporezivanja, a i iz drugih izvora. Uz očito dobar rad sadašnjeg saziva Vlade, želio bih istaknuti i konstruktivan rad Skupštine ili većeg dijela Skupštine, pa tako i HSP-a BiH koji je svojim radom pomogao u realizaciji mnogih projekata u ZHŽ-u. Uvjereni smo kako će se suradnja stranaka okupljenih oko HNS-a nastaviti i u sljedećem mandatu te da ćemo svojim doprinosom dodatno poboljšati gospodarske prilike u ZHŽ-u i na taj način zaustaviti iseljavanje naše mladosti i očuvati hrvatsko biće ne samo u našoj županiji nego i cijeloj BiH. Jer mi, kao politika, bila ona pozicijska ili oporbena, moramo biti u službi svoga naroda te svim sredstvima omogućiti gospodarski razvoj jer to je možda i najučinkovitiji način zaustavljanja ovih negativnih trendova.

 

Bivši ste branitelj i ministar branitelja ZHŽ-a, kako komentirate posljednje događaje vezane uz donošenje Zakona o razvojačenim braniteljima?

- Suštinski stav HSP-a BiH, a i moj osobno je da probleme braniteljske populacije, kojih je zaista dosta, treba rješavati u okviru institucija nadležnih za ta pitanja, zatim svakako u okviru HNS-a uz ozbiljniju suradnju s koordinacijama udruga proisteklih iz Domovinskog rata jer jedino zajedništvom možemo sve riješiti, na koncu, tako je bilo i u ratu. Veliki broj zahtjeva branitelja je legitiman i opravdan, međutim, potrebno je više truda, zalaganja i suradnje da se dođe do pravih rješenja.

 

Treba li objaviti registar branitelja?

- Jedan od zahtjeva je objava registra branitelja, koji je svakako legitiman i opravdan i na njemu treba raditi, urediti ga i objaviti. Zašto ne? •

Komentara 1

Avatar Feral
Feral
18:01 25.08.2018.

Takvi ste svi koji su u HNS-u i HDZ-e najbolji primjer zato j D.Čović

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije