hdz bih donio odluku

Martinović, Džeba i Raguž idu u Dom naroda iz HNŽ-a

22.01.2019.
u 12:00
Pogledaj originalni članak

Na jučer održanoj sjednici Predsjedništva Županijskog odbora HDZ-a BiH HNŽ-a odlučeno je kako će Tomislav Martinović, Damir Džeba i Iva Raguž biti kandidirani za Dom naroda Federacije BiH iz Hercegovačko-neretvanske županije, piše Večernji list BiH. Na ovaj način stekli su se uvjeti da Skupština spomenute županije donese odluku o izboru izaslanika u Doma naroda FBiH jer su ranije predstavnici srpskog i bošnjačkog naroda već završili ovaj posao. Zanimljivo je kako je situacija i dalje neizvjesna kada je u pitanju izbor izaslanika u Dom naroda FBiH iz reda srpskog naroda jer je svoju listu predala Zora Dujmović iz HDZ-a BiH, ali i Vesna Saradžić iz SDP-a. Stoga će Središnje izborno povjerenstvo BiH morati provesti dodatne procedure kako bi se u konačnici jedna od njih izabrala u najviše zakonodavno tijelo u Federaciji.

Bez iznenađenja

Treba naglasiti kako imena koja HDZ BiH šalje u Dom naroda FBiH iz HNŽ-a ne predstavljaju nikakvo iznenađenje, osobito kada je u pitanju Tomislav Martinović, koji pripada redu najiskusnijih hrvatskih zastupnika u BiH i jedan je od onih koji poznaju procedure u zakonodavnim tijelima do u detalje. Osim Doma naroda, Predsjedništvo Županijskog odbora HNŽ-a jučer je odlučivalo i o dokumentu koji će biti ponuđen strankama koje žele participirati u vlasti u ovoj županiji iduće četiri godine. Lista Hrvatskog narodnog sabora BiH, koju predvodi HDZ BiH, apsolutni je pobjednik na listopadskim izborima u HNŽ-u i ranije je bilo najavljeno kako će ostalim strankama biti ponuđen program po kojem će se raditi iduće četiri godine. - Taj program jučer je dobio potporu Predsjedništva Županijskog odbora HDZ BiH i bit će upućen strankama koje imaju zastupnike u Skupštini HNŽ-a. Oni koji prihvate ovaj program participirat će u budućoj vlasti, dok će ostali prijeći u oporbu - rekli su jučer za Večernji list u HDZ-u BiH.

Cilj široka koalicija

Dodali su kako na ovaj način žele izbjeći blokade koje su se pojavljivale u radu aktualne županijske vlasti u Mostaru te je naglašeno kako je cilj HDZ-a BiH i dalje okupiti jednu široku koaliciju stranaka koja će činiti buduću vlast i osigurati njezin neometan rast. Iz HDZ-a BiH poručili su kako program sadrži niz zakona koji moraju biti usvojeni u budućem razdoblju te kako se radi o aktima koji bi trebali donijeti bolje funkcioniranje županije, poboljšanje uvjeta života na ovome području i otvaranje novih radnih mjesta. Dodali su kako je naglasak na gospodarskom stanju u županiji koje u budućem mandatu mora biti dodatno unaprijeđeno kako bi se smanjio broj onih koji odlaze sa ovih prostora i povećao broj onih koji žele u ovoj županiji graditi svoju budućnost. Kakav će biti odgovor na program koji nudi HDZ BiH saznat ćemo vjerojatno do kraja tjedna. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.