Pomoćnica ministrice civilnih poslova BiH

Malićbegović: Smanjenje broja graničnih prijelaza, u slučaju pojave koronavirusa

Foto: ilustracija
Malićbegović: Smanjenje broja graničnih prijelaza, u slučaju pojave koronavirusa
26.02.2020.
u 18:20
Pogledaj originalni članak

Pomoćnica ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine u odjelu  za zdravstvo Draženka Malićbegović izjavila je danas da će, u slučaju pojave oboljelih od koronavirusa, entitetski premijeri tražiti da se pokrenu određene procedure na razini  država, kao što je smanjivanje broja graničnih prijelaza. 

- U skladu s međunarodnim zdravstvenim propisima, granični prijelazi ne mogu biti zatvoreni, ali ih možemo svesti na onoliki broj, na koji možemo dati adekvatan odgovor – rekla je Malićbegović novinarima u Doboju, nakon sastanka. 

Podsjetila je na suradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom te istakla da su klinički centri, koji imaju osposobljene laboratorije, dobili određen broj testova za testiranje pacijenata na koronavirus, a idućeg tjedna  očekuje se isporuka određene količine zaštitne opreme. 

- U skladu s procedurama Svjetske zdravstvene organizacije, u slučaju potvrde oboljelih od koronavirusa u BiH, oni su spremni da u roku od 72 sata pruže dodatnu podršku za zdravstvene radnike, opremu i testove - rekla je Malićbegović. 

Ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić je pojasnio da karantan ne mora biti zdravstvena ustanova, već to može biti i samoizolacija. 

Precizirao da je neophodno da se bolje organiziraju na razini države te da sve nadležne institucije koordinirano djeluju.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić je rekao da je na sastanku u Doboju konstatirano da su zdravstveni centri u BiH spremni za potencijalne izazove kada je u pitanju virus korona. 

Istakao je da i mediji imaju odgovornost da prenose točne i pravovremene informacije u vezi s tim virusom.

Premijeri Federacije BiH i RS Fadil Novalić i Radovan Višković su, nakon sastanka u Doboju, upozorili da se ne diže pretjerana panika kod građana, jer su nadležne institucije poduzele sve neophodne mjere u slučaju pojave koronavirusa u BiH.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici nadležnih institucija iz RS i Federacije BiH, ministri zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić te Federacije BiH Vjekoslav Mandić, Ministarstva civilnih poslova BiH te nekoliko kliničkih centara iz oba entiteta, civilne zaštite.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.