jedite sezonske namirnice

Lubenica, špinat i nektarina će očuvati zdravlje i ljepotu kože

Lubenica, špinat i nektarina će očuvati zdravlje i ljepotu kože
04.07.2016.
u 15:49
Lubenice sprečavaju dehidraciju, nektarine čuvaju imunitet, špinat štiti stanice kože od UV zraka, a krastavci potiču detoks. Celer i komorač djeluju kao diuretici
Pogledaj originalni članak

Za vrućih ljetnih dana preporučuje se jesti sezonske namirnice koje se uzgajaju na vašem podneblju. Budući da je važno unositi dovoljno tekućine, birajte i voće koje sadrži oko 80 do 90 posto vode te time pomaže u održavanju hidracije tijela, kaže nutricionistica, mag. nutr. Andrea Gvozdanović, piše 24sata.hr.

- Lubenica ima 92 posto vode. Vlakna u kombinaciji s vodom u lubenici reguliraju probavu i sprečavaju zatvor, dok minerali i voda u lubenici sprečavaju dehidraciju - kaže dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat. Dodaje da sadrži najviše likopena, snažnog antioksidansa, od bilo kojeg drugog voća ili povrća.

Visoka količina likopena i vitamina C iz lubenice smanjuje rizik od karcinoma prostate i čuva srce. Likopen štiti i stanice kože od oštećenja suncem. Svježi, sirovi špinat i kelj također štite vašu kožu. Karotenoidi u narančastim i tamnozelenim namirnicama, koje tijelo pretvara u vitamin A, štite kožu od oštećenja suncem. Smanjuju osjetljivost na UV zrake, popravljaju suhu kožu te jačaju obranu kože protiv štetnih zraka.

Jagode i borovnice pune su flavonoida, moćnih boraca protiv bolesti koji se nalaze u mnogim vrstama voća i povrća. Osim toga, ove bobice povećavaju protok krvi u kožu i smanjuju osjetljivost na svjetlost, koja poboljšava izgled, strukturu i teksturu kože, što je važno kada više vremena provodite na suncu. Marelice, breskve i nektarine dobar su izvor dijetalnih vlakana. 

- Nektarine su bogate antioksidansima i povoljno djeluju na imunitet. Bioflavonoidi lutein i beta karoten zajedno s vitaminom C u nektarini čuvaju kožu od štetnih sunčevih zračenja - kaže Marić Bulat. Marelice su dobar izvor željeza, vitamina C, beta karotena, kalija i vlakana te pomažu kod probavnih smetnji i zatvora, dodaje Gvozdanović.

- Breskve pripadaju skupini voća bogatog kalijem koji nam pomaže u održavanju tjelesne tekućine pa je važan ljeti - objašnjava Marić Bulat. 

Namirnice bogate kalijem važne su ljeti jer ga gubite znojem, što pojačava rizik od grčeva mišića. Celer je pak odličan izvor vitamina K i dijetalnih vlakana, pomaže u regulaciji tlaka i sniženju kolesterola. Celer i komorač djeluju kao diuretici, pomažu uklanjanje viška vode ne uzrokujući dehidraciju. Sastojci ovih dvaju povrća stimuliraju bubrege zbog čega oni ispiru otpad i dodatnu tekućinu zbog koje se trbuh nadima.

- Kruške imaju snažne antioksidanse koji pomažu u borbi protiv karcinoma, visoke količine vlakana, a osim što pozitivno djeluju na probavni sustav, učinkovite su kod mršavljenja. Sadrže veliku količinu flavonoida i tako čuvaju krvožilni sustav – kaže Marić Bulat.

Pijte jogurt za proteine

Proteini u jogurtu očuvat će vas od preopterećenja slanim, visokokaloričnim grickalicama s roštilja. Birajte jogurt s niskim udjelom masti i visokim udjelom proteina. Jogurt također sadrži probiotike, korisne bakterije koje održavaju pravilan rad probave.

Maline daju važna vlakna

Maline i kupine odličan su izvor vlakana i vitamina C - sadrže osam grama vlakana po šalici. Od ostalih namirnica bogat izvor vlakana su i smokve, kruške, marelice, breskve i nektarine. 

Šljive protiv dijabetesa

Bogate su vitaminima A, C i E te mineralima, najviše kalijem. Zbog vlakana pomažu kod problema s opstipacijom (zatvorom). Zbog niskog glikemijskog indeksa reguliraju šećer i smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2.

Top pet plodova u kojima možete uživati ljeti 

Lubenice Niskokaloriče su, a povećavaju energiju. Bogate su magnezijem, fosforom, cinkom, bakrom... Pomažu kod bubrežnih kamenaca i smanjuju rizik od pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti. 

Breskve Niskokalorične su, zadovoljavaju potrebe za slatkim i stvaraju brzi osjećaj sitosti. Bogate su vitaminom C i beta karotenom. Sadrže i fitonutrijente koji pomažu pri eliminaciji slobodnih radikala iz tijela.

Krastavci Sadrže čak 95 posto vode i dobar su izvor vitamina A, B i K, kalija i vitamina C. Velik udio vode čini ih odličnim diuretikom, pomažu uklanjanju nakupljenih toksina, potiču rad bubrega i žuči.

Jagode Ekstremno su bogate vitaminom C, moćnim antioksidansom koji vam daje prirodnu zaštitu od sunca i čuva od prehlada, gripa i ostalih infekcija. Uz to, bogate su vlaknima, vitaminima A, B, E. 

Smokve Sadrže vitamine B skupine, vitamin E i K, kalij, kalcij, magnezij. Omjer sadržaja vlakana pomaže u kontroli razine šećera u krvi,snižava kolesterol te povoljno djeluje na zdravlje debelog crijeva.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.