Nakon kiša, slijede vrućine:

Ljeto 2016. moglo bi biti najtoplije u posljednjih nekoliko godina

Ljeto 2016. moglo bi biti najtoplije u posljednjih nekoliko godina
12.05.2016.
u 13:50
"Nakon kišovitog početka 2016., "neizmirene" vrućine će se nastaviti u ljetnim mjesecima, što znači da će sve poplave biti lokalizirane, a štete sanirane", rekao je meteorolog Roys
Pogledaj originalni članak

Stranica Accuweather.com napravila je analizu i prognozu vremenskih prilika za predstojeće ljeto. Prema njihovim izvješćima "napadi" kiša će potisnuti topline u Velikoj Britaniji i Irskoj ovog ljeta, dok će kiša s grmljavinom pogoditi područja od Pariza do Berlina i Varšave.

U međuvremenu, suho i toplo vrijeme bit će rasprostranjeno širom Italije i Balkana, što će dovesti do suše, loših prinose i požara. Visoka ciklona pritiska zadržat će se na zapadu Irske i u Velikoj Britaniji, što će ekstremne vrućine zadržati u uvali i usmjeriti je između Islanda i Britanskih otoka. Kiša se također očekuje u Sjevernoj Irskoj, zapadnoj Škotskoj i na sjeverozapadu Engleske.

"Nakon kišovitog početka 2016. godine, "neizmirene" vrućine će se nastaviti u ljetnim mjesecima, što znači da će sve poplave biti lokalizirane, a štete sanirane", rekao je meteorolog AccuWeathera Tyler Roys.

Česte oluje s povremenim intervalima topline, protezat će se od Pariza do Berlina i Varšave. Dominantne i snažne oluje tijekom ljetnih mjeseci će poslati nevrijeme sa sjevera Atlantskog oceana na istok Skandinavije i baltičke zemlje. Ova interakcija će rezultirati brojnim epizodama kiše i grmljavine iz Francuske u Njemačku, Poljsku i baltičke države.

Neke od oluja će biti opasne s najvećim prijetnjama u istočnoj Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, zapadnoj Češkoj i zapadnoj Poljskoj. Najjače oluja će proizvesti štetne vjetrova, grad, pa čak i izolirani tornado.

Suho i toplo ljeto preovladavat će na području cijele Italije i Balkana. Dok će oluje donijeti olakšanje od bilo kakvih intenzivnih toplina u zapadnoj i sjevernoj Europi, južna Europa će se s druge strane znojiti ovog ljeta, jer će se susresti s temperaturama iznad višegodišnjeg, a dominirat će i suše, prenosio Klix. 

Vrućine će krenuti iz centralne i južne Italije ka južnom Balkanu i proširiti se prema sjeveru u srpnju i kolovozu. Prema mišljenju višeg meteoloroga AccuWeathera Alana Repperta, vrućina u južnom Balkanskom poluotoku može dovesti do najtoplijeg ljeta u posljednjih nekoliko godina.

Vrućina će se osjetiti preko sjeverne Italije, Rumunije, Moldavije, Mađarske i Slovačke u srpnju, a najtopliji dani ljeta u kolovozu bit će u Ukrajini i Bjelorusiji. Suša će biti veliki problem stanovnicima južne Italije i Grčke. Ona će dovesti do povećanog rizika za nestašice vode, loše prinose i slično. Najveći rizik će u srpnju i kolovozu. 

"To će biti druga godina za redom kako se susrećemo s toplim ljetima, što će s vremena na vrijeme biti nepodnošljivo. Ljudi trebaju piti što veće količine tečnosti, osobito u popodnevnim satima", rekao je Roys.

Sve u svemu, ljetno razdoblje sa skoro normalnim temperaturama i padavina očekuje se u Španjolskoj i Portugalu. Iako će biti vrućina, ljeto će biti hladnije u odnosu na prošlo, kada je Madrid doživio 72 dana s temperaturama od 32 stupnja Celzijusa. Nekoliko najjačih frontova očekuje se da će proći kroz sjevernu Europu i dostići sjever Španjolske, što će izazvati više rasprostranjenih pljuskova s grmljavinom i dovesti kišu i poplave na Pirineje. U međuvremenu, područja od Skandinavije do baltičkih zemalja će biti vlažnija od uobičajenih razdoblja tijekom ljeta, jer će regijom često prolaziti vlažna ciklona.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.