livno

Livanjski sir lansiran u svemir

Livanjski sir lansiran u svemir
17.05.2017.
u 14:30
Pogledaj originalni članak

Zahvaljujući profesoru informatičke i elektrostruke mr. Boži Periću i njegovim učenicima iz livanjske Srednje strukovne škole, danas je sa središnjeg livanjskog trga u svemir lansiran poznati livanjski sir.

Tako se ovaj, sve prepoznatljiviji sir, osim na trpezama širom svijeta, našao i u svemiru. Naime, projektom Space Cheese (Svemirski sir) kojeg je realizirala navedena škola u sklopu predstavljanja svojih usmjerenja, uz pomoć meteorološkog balona na visinu od 35 kilometara sa središnjeg trga je u svemir poslan i komad livanjskog Eko sira Puđa. 

Učenici su sa profesorom Perićem uz komad sira, za balon zakačili  i mjerne instrumente koji su očitavali temperaturu, visinu, pritisak, te prikazivali putanju sira u svemirske visine. Lansiranje je snimano i direktno prenošeno preko interneta. Nošen burom balon se uputio u pravcu neba iznad Dinare i Dalmacije.

„Na određenoj visini balon će eksplodirati, a oprema i sir bi se na nekoj lokaciji trebali spustiti padobranom“, kazao je mentor projekta, mr.Perić, zagonetno dodajući da „nije isključeno da livanjski sir ostane ploviti i u svemiru“. Balon je za samo nekoliko minuta zašao za oblake i nestao iz vidokruga brojnih Livnjaka, prenio je Avaz.

Ovom projektu je financijsku pomoć od 500 KM pružila i organizacija World Hope International. Uz ovaj projekt učenika i nastavnika elektro struke, predstavljena su i ostala usmjerenja navedene škole. 

Lijepo vrijeme doprinijelo da čitava manifestacije protekne bez problem.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.