"HUMANI" RAZLOZI

Liječnik koji je izumio prvu strojnicu imao je vrlo zanimljive motive

Liječnik koji je izumio prvu strojnicu imao je vrlo zanimljive motive
26.02.2023.
u 14:34
Izum strojnice bio je velika prekretnica u povijesti ratovanja. Strojnica je oružje koje može pucati brzo i kontinuirano, s razornim učincima po neprijatelja. Prvu uspješnu strojnicu izumio je Richard Jordan Gatling 1861. godine.
Pogledaj originalni članak

Richard Jordan Gatling bio je američki izumitelj, liječnik koji je doktorirao medicinu, rođen 1818. godine u Sjevernoj Karolini. Bio je vješt inženjer i izumitelj koji je već patentirao nekoliko drugih izuma prije nego što je došao na ideju strojnice. Njegov izum bio je motiviran njegovom željom da smanji broj vojnika potrebnih za borbu u ratovima, čime se minimiziraju žrtve.

U to su se vrijeme ratovi obično vodili jednostavnim puškama i mušketama, što je zahtijevalo vješte vojnike za nišanjenje, pucanje i ponovno punjenje. Taj je proces bio dugotrajan i često je rezultirao izlaganjem vojnika neprijateljskoj vatri kroz duže vrijeme, što ih je činilo ranjivim na napad. Gatling je vjerovao kako strojnica, koja može ispaliti više metaka u minuti, može promijeniti način na koji se vode ratovi, učiniti ih učinkovitijima i manje smrtonosnima.

Još jedna motivacija iza Gatlingovog izuma bilo je njegovo uvjerenje kako će pomoći bržem okončanju ratova. Gatling je bio pacifist i čvrsto je vjerovao da je rat užasno rasipanje ljudskih života i resursa. Smatrao je kako bi izum strojnice mogao dovesti ratove do brzog i odlučnog kraja, čime bi se smanjila ukupna patnja uzrokovana oružanim sukobima.

No ne može se zanemariti ni njegova želja za zaradom. Uvidio je potencijalnu komercijalnu vrijednost svog izuma i neumorno je radio na njegovu promoviranju i plasiranju na tržište. Vjerovao je da se mitraljez može prodati vladama i vojskama diljem svijeta, što je na kraju i bio slučaj.

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.