Lasić u Opatiji

Lasić: Autoput na Koridoru Vc najznačajniji projekt u oblasti prometa u BiH

Lasić: Autoput na Koridoru Vc najznačajniji projekt u oblasti prometa u BiH
03.06.2017.
u 10:42
Pogledaj originalni članak

Federalni ministar Denis Lasić sudjelovao je u Opatiji na okruglom stolu pod nazivom: Poslovni model održivog prometnog sustava Republike Hrvatske. Okrugli stol održan je 01.06.2017. u sklopu međunarodne konferencije „Nova rješenja i inovacije u logistici i prometu“ koja je trajala 1. i 2. lipnja 2017. te ugostila eminentne stručnjake iz akademske zajednice i prakse na jednom mjestu.

Ovim povodom na jednom mjestu su okupljeni predstavnici Prometnog fakulteta, Europske Komisije, DB Enginering & Consaltinga GmBH, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog instituta za financije i računovodstvo.

Cilj samog okruglog stola je bio ukazati na novi znanstveni i stručni okvir prometnog sustava, jačanje uloge prometa u razvoju gospodarstva i ukupnog društva , te ulaganja u infrastrukturu i mogućnosti financiranja s naglaskom na EU fondove.

Ministar Lasić je sudionike okruglog stola upoznao s aktualnim projektima u BIH koji su od iznimnog značaja za uvezivanje regije, te sa glavnim izazovima prometnog sustava u BIH. Nadalje, istaknuo je da je autoput na Koridoru Vc najznačajniji projekt u oblasti prometa u BiH, ali i važnost izgradnje brzih cesta, te Jadransko-jonske autoceste koje se vežu na Hrvatsku.

Također, kada je riječ o financiranju spomenutih projekata ono je do sada vršeno putem klasičnog zaduživanja kod međunarodnih financijskih institucija: EIB-a, EBRD-a, OPEC fonda i slično. Prema riječima ministra Lasića, trenutni model financiranja je iscrpljen, te se stoga aktivno radi na iznalaženju novih rješenja za financiranje preostalih neizgrađenih dionica. Naposljetku je dodao kako je Bosna i Hercegovina ,te Federacija Bosne i Hercegovine, s obzirom na svoj geografski položaj od izuzetne važnosti za Hrvatsku ,te je prometne sustave dviju država gotovo pa neophodno zajedno razvijati.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.