Zastupnički dom PS BiH

Krišto: Rasprava o smjeni Grubeše inicirana od strane skupine koja se naziva privremenim istražnim povjerenstvom

Krišto: Rasprava o smjeni Grubeše inicirana od strane skupine koja se naziva privremenim istražnim povjerenstvom
25.02.2021.
u 18:03
Pogledaj originalni članak

U Zastupničkom domu PS BiH traje sjednica na kojoj se među ostalim raspravlja o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH konkretnije o smjeni ministra pravde BiH Josipa Grubeše. Vezano na ovu temu predsjedateljica ZD PS BiH Borjana Krišto kazala je kako je ova rasprava o smjeni inicirana od strane skupine koja se naziva privremenim istražnim povjerenstvom, a koje zapravo nije formirano sukladno poslovniku te nije ni nadležno i nema uporište u zakonu za djelovanje na način kako su to sami sebi dali za pravo.

„Ovo je jednostavno populizam kojim se želi uzeti medijski prostor i dati sebi na važnosti od strane određenih zastupnika. O Vijeću ministara možemo i trebamo raspravljati na osnovu izvješća o radu VM BiH što danas zapravo nije slučaj. Komentirajući odgovor na pitanje koje je postavila ministru sigurnosti, a koje se odnosi na prioritete u upravljanju migrantskom krizom Krišto je kazala kako nije zadovoljna odgovorom jer konkretan odgovor nije zapravo ni dobila.

Istaknula je da bi za efikasno upravljanje migrantskom krizom bilo potrebno pokrenuti proceduru usklađivanja i prilagodbe Zakona o strancima kao i Pravilnika o registraciji biometrijskih karakteristika stranaca sa situacijom povećanog priliva ilegalnih migranata na teritorij BiH, jer se temeljem zakonskih i podzakonskih propisa koji su trenutno na snazi, upravo zbog trajnog čuvanja biometrijskih podataka izlažemo riziku da će nam npr. za 5 godina zapadne zemlje Europske unije početi vraćati kriminalce, teroriste.... a Bosna i Hercegovina će ih imati obvezu primiti natrag.

Nadalje je naglasila da je potrebno Zakon o strancima i Zakon o azilu primjenjivati u svom meritumu, kada su u pitanju ilegalni migranti te je potrebno pokrenuti proceduru promjene Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu Granične policije kako bi se mogli osigurati nedostajući ljudski i materijalni resursi.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.