vijeće ministara bih

Krišto potvrdila: BiH uz nastavak i ubrzanje reformi može povući više od milijardu eura od EU

Krišto potvrdila: BiH uz nastavak i ubrzanje reformi može povući više od milijardu eura od EU
20.11.2023.
u 18:46
Predsjedateljica Krišto je najavila da bi Bosna i Hercegovina, uz nastavak i ubrzanje reformi te dinamiziranje procesa usvajanja proračuna, mogla povući više od milijardu eura, čime bi značajno ubrzali europski put
Pogledaj originalni članak

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto informirala je ministre o posjetu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen Bosni i Hercegovini, kada je predstavljen Plan rasta za Zapadni Balkan, vrijedan ukupno šest milijardi eura, za razdoblje 2024. – 2027. godine.

Plan rasta uključuje do dvije milijarde eura bespovratne pomoći za ubrzanje socioekonomskog približavanja Europskoj uniji.

Predsjedateljica Krišto je najavila da bi Bosna i Hercegovina, uz nastavak i ubrzanje reformi te dinamiziranje procesa usvajanja proračuna, mogla povući više od milijardu eura iz ovog paketa pomoći, čime bismo značajno ubrzali europski put i povećali rast bh. ekonomije u korist svih žitelja BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Večernji list BiH je već objavio kako bi Bosna i Hercegovina trebala u sljedeće tri i pol godine od Europske unije dobiti oko milijardu eura u sklopu regionalnog projekta koji u Bruxellesu nazivaju Plan rasta za zapadni Balkan. Oko 300 milijuna eura iznosila bi grant sredstva, a oko 600 iznimno povoljni zajmovi. Riječ je o svojevrsnoj kompenzaciji za izostanak bržeg integriranja, a s druge strane, i promjeni pristupa Europske unije prema zapadnome Balkanu, pa tako i Bosni i Hercegovini.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.