vijeće ministara bih

Krišto potvrdila: BiH uz nastavak i ubrzanje reformi može povući više od milijardu eura od EU

Vijeće ministara BiH
20.11.2023.
u 18:46

Predsjedateljica Krišto je najavila da bi Bosna i Hercegovina, uz nastavak i ubrzanje reformi te dinamiziranje procesa usvajanja proračuna, mogla povući više od milijardu eura, čime bi značajno ubrzali europski put

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto informirala je ministre o posjetu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen Bosni i Hercegovini, kada je predstavljen Plan rasta za Zapadni Balkan, vrijedan ukupno šest milijardi eura, za razdoblje 2024. – 2027. godine.

Plan rasta uključuje do dvije milijarde eura bespovratne pomoći za ubrzanje socioekonomskog približavanja Europskoj uniji.

Predsjedateljica Krišto je najavila da bi Bosna i Hercegovina, uz nastavak i ubrzanje reformi te dinamiziranje procesa usvajanja proračuna, mogla povući više od milijardu eura iz ovog paketa pomoći, čime bismo značajno ubrzali europski put i povećali rast bh. ekonomije u korist svih žitelja BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Večernji list BiH je već objavio kako bi Bosna i Hercegovina trebala u sljedeće tri i pol godine od Europske unije dobiti oko milijardu eura u sklopu regionalnog projekta koji u Bruxellesu nazivaju Plan rasta za zapadni Balkan. Oko 300 milijuna eura iznosila bi grant sredstva, a oko 600 iznimno povoljni zajmovi. Riječ je o svojevrsnoj kompenzaciji za izostanak bržeg integriranja, a s druge strane, i promjeni pristupa Europske unije prema zapadnome Balkanu, pa tako i Bosni i Hercegovini.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije