POMAŽE I PRI MRŠAVLJENJU

Koliko bismo dnevno trebali hodati da bi nam šetnja zaista koristila? Stručnjaci imaju odgovor

Koliko bismo dnevno trebali hodati da bi nam šetnja zaista koristila? Stručnjaci imaju odgovor
07.09.2022.
u 09:40
Stručnjaci s Harvard Healtha kađu da hod ima brojne pozitivne učinke na tijelo, a neki od njih su bolje pamćenje i niži krvni tlak i kolesterol.
Pogledaj originalni članak

Ljeto se polako bliži kraju pa su i temperature ugodnije za duže šetnje i hodanje što je mnogima omiljena tjelovježba, a uz pravilnu prehranu hodanje dokazano pomaže i pri mršavljenju; no koliko bismo zapravo trebali hodati da bi nam šetnja zaista koristila?

Kako piše Mind Body Green, odgovor na to pitanje imaju stručnjaci s Harvard Healtha.

- Ne morate satima hodati da tijelo od toga nešto dobije; štoviše, na primjer zdravlje srca znatno može poboljšati svega dva i pol sata hoda tjedno, što je samo 21 minuta dnevno! - objasnio je stručnjak iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, dr. Thomas Frieden.

A prednosti hodanja od samo 21 minute dnevno ne pomažu samo zdravlju srca; stručnjaci tako tvrde da su drugi pozitivni učinci te vrste tjelovježbe bolje pamćenje, niži krvni tlak i niži kolesterol, a, šetnjom se opušta i napetost, te raste razina endorfina pa se popravlja i raspoloženje. 

"Ako vam je namjera gubljenje kilograma, preporučuje se 30 do 90 minuta bržeg i energičnijeg hodanja dnevno ili većinu dana u tjednu, a ne morate tako hodati uvijek već neke dane možete malo više, a neke manje, no ukupno bi vrijeme hodanja u tjednu trebalo iznositi više od 150 minuta. Što se tiče brzine hoda, trebali biste hodati dovoljno brzo da budete u zoni vježbanja umjerenog intenziteta sa 60 do 70 posto maksimalne brzine otkucaja srca."

"Iako se često govori o tome da bi u danu trebalo napraviti barem deset tisuća koraka, ne treba se fokusirati na tu brojku. Važno se pokrenuti i svaki dan prohodati zadanu minutažu;  jednako je učinkovito, a ne stvara pritisak kao brojenje koraka."

"Također, kad počnete s hodom, pokušajte ne preskočiti više od jednog dana za redom; ustrajnost je bitna za bolje i brže sagorijevanje kalorija i metabolizam, ali i za stvaranje pozitivnih navika. Dane kada ne hodate, isprobajte vježbe snage", savjetuje  dr. Frieden.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.