savršeno zimsko jelo

Kako na najbolji način pripremiti kiseli kupus kod kuće

Foto: Shutterstock
Kako na najbolji način pripremiti kiseli kupus kod kuće
02.11.2025.
u 13:30
Pogledaj originalni članak

Kiseli kupus savršena je zimska salata, a iako ga se može kupiti u trgovinama, domaći je uvijek ukusniji i mirisniji. 

Za one koji nemaju mogućnost pripreme većih količina odjednom, dobra vijest je da se kupus može ukiseliti i u stanu, u manjim teglama — brzo, jednostavno i bez posebne opreme, piše Klix.

Kako ukiseliti kupus u tegli

Potrebno:

  • svjež, čvrst kupus
  • kuhinjska sol (oko 20 g na 1 kg kupusa)
  • čiste staklene tegle
  • kamenčić ili manji uteg (za pritisak kupusa)
  • čista kuhinjska krpa i gumica

Postupak:

  1. Priprema kupusa:
    Kupus naribajte ili sitno nasjeckajte te ga stavite u veću zdjelu. Posolite ravnomjerno i dobro promiješajte rukama, pritiskajući ga kako bi kupus otpustio sok i so došla do svih listova.
  2. Punjenje tegli:
    Kupus stavljajte postupno u teglu — nakon svakog sloja čvrsto ga pritisnite rukom ili drvenom kuhačom prema dnu.
  3. Pritisak i tekućina:
    Na vrh stavite oprani kamenčić ili uteg kako kupus ne bi isplivao kad se pojavi sok. Bitno je da kupus tijekom cijele fermentacije ostane potopljen u tekućini.
  4. Zatvaranje i čuvanje:
    Teglu prekrijte čistom krpom i pričvrstite gumicom. Tako osiguravate lagani protok zraka, ali sprječavate ulazak prašine i insekata.

    Fermentacija:

    Tegle držite na sobnoj temperaturi (oko 20 °C). Nakon tri do četiri dana, kupus će se ukiseliti i biti spreman za jelo. Zatim ga možete premjestiti na hladnije mjesto (balkon, smočnica ili hladnjak) kako bi zadržao svježinu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.