gotov za tren

Još bolje i brže od originala: Recept za knedla - kolač koji se topi u ustima

Foto: Ivana Šteković
Još bolje i brže od originala: Recept za knedla - kolač koji se topi u ustima
10.03.2024.
u 12:44
Pogledaj originalni članak

Tradicionalne knedle sa šljivama mnogi će staviti na sam vrh liste najdražih slastica koje se na našem stolu često znaju pojaviti i kao glavno jelo. Mekano tijesto, ukusno voćno punjenje i pržene krušne mrvice koje daju hrskavu teksturu, malo koga mogu ostaviti ravnodušnim.

Priprema knedli je posao koji obično oduzima malo više vremena jer je svaku kuglicu potrebno napuniti i oblikovati. Rješenje za ovaj slatki problem pronašli smo kod food blogerice Ivane Šteković iz Kostajnice, koja je klasične knedle sa šljivama napravila u obliku kolača i tako skratila postupak izrade, ali i pokazala veliku kreativnost u kuhinji, piše Zadovoljna.hr.

Knedla kolač - Sastojci:

400 g krušnih mrvica

130 g šećera

100 ml ulja

Za kremu od griza:

1 litra mlijeka

180 g šećera

1 vanilin šećer

150 g griza

1 jaje

80 g maslaca

Za voćni nadjev:

1 kg očišćenih šljiva

100 g šećera

1 vanilin šećer

60 g gustina

6 žlica vode

Knedla kolač – Priprema:

Šljive izrežite na sitne komadiće. U zdjelu stavite šljive, šećer i vanilin šećer pa kuhajte na laganoj vatri sve dok ne prokuhaju, a nakon vrenja još 10 minuta kako bi omekšale. Za to vrijeme razmutite gustin i vodu i dodajte šljivama. Dodajte šećer i kuhajte dok se ne zgusne. Ostavite sa strane dok se ne prohladi.

U veću tavu stavite ulje, dodajte krušne mrvice i pržite do zlatne boje. Dodajte šećer pa ostavite sa strane dok pripremate kremu od griza.

U duboku posudu stavite 700 ml mlijeka, dodajte šećer i vanilin šećer pa kuhajte do vrenja. Preostalih 300 ml mlijeka pomiješajte s grizom i jajetom. U kipuće mlijeko sipajte smjesu od griza i neprestano miješajte dok se ne zgusne. Skinite s vatre pa dodajte maslac. Miješajte dok se maslac ne otopi.

Na dno kalupa za torte (možete koristiti i četvrtasti kalup) rasporedite polovicu krušnih mrvica. Preko krušnih mrvica rasporedite pola kreme od griza, a zatim stavite nadjev od šljiva. Preko šljiva stavite drugu polovicu kreme od kriza i završite slojem krušnih mrvica.

Neka se kolač hladi nekoliko sati ili preko noći.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.