Domaći i strani meteorolozi

Jesen sve toplija, tek idući mjesec mogao bi biti prohladan, ali suh

29.09.2013., Zagreb - Usprkos kisi gradjani prosetali gradom uzivajuci u bojama jeseni. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
25.10.2016.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Do kraja mjeseca u BiH mogu se očekivati kraće nestabilnosti vremena te osjetno niže temperature u jutarnjim satima, pa će u Bosni biti između -2 i 3 Celzijeva stupnja, a u Hercegovini od 3 do 8 °C, piše Večernji list BiH.

Temperature i oscilacije

Dnevni maksimum temperatura u Bosni neće prelaziti 13 °C, a na prostoru Hercegovine 16 °C. Od 4. do 9. studenoga prognozira se nestabilno vrijeme praćeno većim oborinama. Jesen u BiH, prema prognostičkim materijalima Federalnog zavoda za statistiku, trebala bi biti nešto toplija ili u granicama prosječnih vrijednosti temperatura zraka. Sezonska prognoza pokazuje da će temperature zraka biti veće u većem dijelu studenoga, no mogući su i kratki prodori hladnijeg zraka, a samim tim i veća negativna odstupanja. Očekivane količine oborina tijekom jeseni trebale bi biti oko prosjeka ili nešto ispod prosječnih. Studeni bi trebao biti prohladan i suh, a za dugoročnu zimsku prognozu još treba pričekati. Ako se ostvare prognoze pojedinih meteorologa, listopad će biti prvi mjesec hladniji od prosjeka u posljednjih gotovo pet godina. Nakon veljače 2012., samo je listopad u većem dijelu BiH kategoriziran kao normalan, a svi ostali mjeseci bili su manje ili više topliji od prosjeka. Listopadsko vrijeme inače je jako važno za prognozu zime. Zima prije svega ovisi o količini polarnog leda kojeg je sada znatno manje od prosjeka.

Sagledavši situaciju na polovima i količinu snijega, pokazatelji ukazuju na to da su prve prognoze koje su izračunate prije listopada mogle biti u krivu. Zasad je već izvjesno da je hladnoća lagano počela te se u studenome treba očekivati nastavak prohladnog vremena.

Ratarima vrijeme odgovara

U svakom slučaju, prema prognozama i domaćih i stranih meteorologa, bit će razdoblja sunčanog vremena još i u BiH i regiji. Ove vijesti prije svega puno znače poljoprivrednicima u BiH koji svaki sunčani dan iskorištavaju kako bi završili jesenju berbu povrća i voća. - Imamo još kupusa za obrati te jabuke. Pratimo prognozu i, naravno, koristimo svaki sunčan dan kako bismo sve radove završili prije mraza i hladnoća, kazao nam je poljoprivrednik iz Čapljine koji svoje voće i povrće prodaje na tržnicama u Hercegovini. Iako se tvrdi kako bi listopad u konačnici mogao biti hladniji od prosjeka posljednjih pet godina, mnogi se ne slažu s time.

- Ne bih rekla da je hladnije nego prošle godine, štoviše, ne sjećam se da je do studenoga bilo ovako toplo. Pa i kada je kiša bila, nije bilo hladno. Čini se da je listopad bio topao, kazala nam je umirovljenica iz Mostara. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.