"Mesna" zimnica ove godine zadaje glavobolje građanima i proizvođačima

Jeftinije svinjsko meso za sušenje iz uvoza, a domaće ove godine skuplje

Foto: shutterstock
Jeftinije svinjsko meso za sušenje iz uvoza, a domaće ove godine skuplje
01.12.2021.
u 13:21
Pogledaj originalni članak

Teško će domaći proizvođači mesa u Bosni i Hercegovini dugoročno izdržati konkurenciju velikih mesnih industrija iz Europske unije, posebice u godini kada je došlo do poskupljenja hrane, goriva i drugih sredstava koja se koriste pri uzgoju. Ovosezonska situacija vjerojatno je među čudnijima posljednjih godina, čak i od one prije dvije godine, kada su cijene mesa za sušenje otišle nebu pod oblake.

Naime, "očekivano" je, na žalost građana koji kupuju, došlo do rasta cijena domaćeg mesa, a istodobno su pojeftinile određene vrste mesa. Uglavnom zamrznute svinjetine koja dolazi iz uvoza iz zemalja Europske unije, piše Večernji list BiH. 

Svinjska kuga

Tako se u posljednjem tjednu jedan od većih prodajnih centara pohvalilo gotovo nestvarnim cijenama, pa su se na akcijama rane prodaje cijene svinjskog mesa kretale u rasponu od 4,95 KM, koliko se plaćala sirovina za proizvodnju slanine, do 5,45 KM, koliko je stajao kare po kilogramu koji služi za sušenje i pravljenje pečenice. Istodobno, kilogram svinjskog buta stajao je 4,95 KM, a vrata 8,50 KM. No, u posljednjem tjednu, kada su se temperature počele spuštati te se veći broj ljudi odlučio kupiti meso za sušenje, došlo je do rasta cijena. Cijena potrbušine je pak ostala ista, dok je meso za pečenicu skočilo na 7,70 KM odnosno 7,50 KM za but. Istodobno, među mesom koje je na ponudi, barem kad je u pitanju južni dio zemlje, navodno je skuplje ono koje dolazi od velikih domaćih proizvođača. U isto vrijeme, meso koje prodaju obitelji od stoke koja je uzgojene na drukčiji način, s domaćom prehranom, kreću se između sedam i osam maraka, što je više nego prošle godine za čak dvije marke. Ukupan iznos koji će građani pak ostaviti za nabavu mesnog dijela zimnice bit će značajno veći ako se kupuje domaće meso za dvadesetak posto. To pak praktično znači da ćete, ako ste kupili svinju očišćenu od iznutrica i otpada od 100 kilograma, platiti ukupno oko 700 KM, što oko 140 KM više nego što je bio slučaj prošle godine. Istodobno, u nekim od mesnica na području Mostara obitelji će platiti sličan iznos računa kao prošle godine. Mnogo niži račun platit će oni koji kupuju ovo meso u istočnoj Hercegovini ili pak na području Posavine odnosno Semberije, gdje se cijena svinjskih polovica kreće oko 4,50 KM. Uz to, pri kupnji u trgovinama sve ovisi o tomu hoće li se opredijeliti za "domaće" meso iz masovnog uzgoja ili pak za ono uvezeno iz Europske unije. Pa ipak, cijene mesa porasle su u odnosu na vrijeme prije pandemije, odnosno iz 2018. godine. Naime, do drastičnog porasta cijene svinjskog mesa došlo je u pretpandemijskoj 2019. godini jer je proizvodnju svinja pokosila afrička kuga za koju nema lijeka i koja rezultira ugibanjem svinja.

Gotovo upola jeftinije

U odnosu na tu cijenu kada je harala afrička kuga, cijena jednog kilograma mesa za proizvodnju pečenica niža je za jednu konvertibilnu marku, dok je pak najdramatičnija razlika u cijeni mesa za proizvodnju slanine. Naime, potrbušina je iznosila nevjerojatnih devet maraka, nevažno je li bila iz domaćeg masovnog uzgoja ili pak iz inozemstva, tj. uvoza, a ove godine gotovo je upola jeftinija. Podsjetimo i kako se kare u godini svinjske kuge plaćao čak 10,50 KM.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.