NAJZDRAVIJA ŽITARICA

Ječam snižava nivo šećera i pomaže u održavanju tjelesne težine

Ječam snižava nivo šećera i pomaže u održavanju tjelesne težine
22.08.2020.
u 18:31
Pogledaj originalni članak

Ječam se svrstava među najzdravije žitarice. On snižava nivo šećera i pomaže u održavanju tjelesne težine, jer pruža dugotrajan osjećaj sitosti. Odličan je čistač organizma zbog specijalnog odnosa dijetetskih vlakana. Ovaj ljekoviti napitak ima moć i da snizi holesterol. Obzirom na to da sadrži dosta nerastvorivih vlakana, ječmena voda regulira nivo lošeg holesterola u krvi i tako pozitivno utječe na kardiovaskularno zdravlje. Pored toga, ječmena voda čuva srce i time što preventivno djeluje na nastanak arteroskleroze.

Pored toga, ovaj napitak ubrzava metabolizam masnoća. Da biste ubrzali mršavljenje, pijte 3 čaše ječmene vode na dan.

Kako pripremiti ječmenu vodu . Isperite ječam pod mlazom vode, a zatim ga potopite i ostavite da stoji u vodi najmanje četiri sata dok sjemenke ne nabujaju. Procjedite ječam i pomješajte šoljicu ječma i 750 mililitara vode. Stavite na vatru i kuhajte dok ne počne ključati, zatim smanjite temperaturu i ostavite poklopljeno na laganoj vatri da ključa oko 45 minuta do sat , dok zrna ne omekšaju. 

Ostavite da se ohladi, pa procjedite. Pijte 1 do 2 šoljice procjeđene ječmene vode na dan. Ukoliko želite da poboljšate ukus ovog napitka, dodajte malo limunovog soka ili meda.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.