sarajevo

Jasna perspektiva članstva u EU doprinosi prosperitetu zapadnog Balkana

Jasna perspektiva članstva u EU doprinosi prosperitetu zapadnog Balkana
08.04.2016.
u 18:58
Pogledaj originalni članak

Zajednička komisija za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) bila je domaćin 12. Konferencije parlamentarnih komisija za europske integracije zemalja obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Europe (COSAP), koja je danas održana u Sarajevu.

Članovi delegacija parlamentarnih komisija za europske integracije BiH, Republike Albanije, Crne Gore i Republike Srbije, uz sudjelovanje članova Komisije za harmonizaciju sa Europskom unijom (EU) Velike narodne skupštine Republike Turske u svojstvu posmatrača te članova Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora u svojstvu gosta, usvojili su zajedničku izjavu u kojoj su izrazili uvjerenje da jasna perspektiva članstva u EU doprinosi prosperitetu regiona zapadnog Balkana.

Također, podržali su sudionike COSAP-a da u punom kapacitetu i efikasnije počnu realizirati reforme u procesu europskih integracija.

U ime PSBiH, sudionike Konferencije pozdravio je zamjenik predsjedatelje Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić, koji je ocijenio da je pitanje europskih integracija za našu zemlju i unutarnjopolitičko pitanje, budući da europski put BiH doprinosi rješavanju unutarnjih problema BiH te relaksira situaciju u cijelom regionu relativizujući pitanje granica između zemalja zapadnog Balkana.

Naglašavajući da je cilj vlasti u BiH da stvore atmosferu koja će ubrzati europski put naše zemlje i ostalih zemalja regiona, Bosić je zahvalio zemljama koje su postale punopravne članice EU na pokazanoj spremnosti da podrže što skoriji ulazak BiH u EU.

Napominjući da je Sarajevo već treći put domaćin ove konferencije, predsjedatelj Zajedničke komisije za europske integracije PSBiH Nikola Lovrinović u pozdravnom govoru je naglasio da je cilj ove regionalne inicijative ojačati suradnju na svim poljima među zemljama obuhvaćenim Procesom stabilizacije i pridruživanja, kao i suradnju sa institucijama EU u okviru ovog procesa.

Sudionike Konferencije pozdravio je i šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, koji je rekao da sastanci COSAP-a predstavljaju priliku da zemlje članice procijene napredak u procesu pristupanja EU i da planiraju zajedničke korake naprijed u tom procesu.

Wigemark je ocijenio da su bilateralni odnosi zemalja regiona, kao i odnosi sa EU, značajno napredovali te naglasio da se proces proširenja ne može smatrati potpunim bez zemalja zapadnog Balkana.

Najavljujući predstojeći Samit EU-zapadni Balkan, koji će biti održan početkom srpnja u Parizu, Wigemark je podvukao da je interes EU da promovira stabilnost i europsku perspektivu zapadnog Balkana jer to, kako je rekao, znači i stabilnost EU.

Ističući da je EU ohrabrena naporima vlasti u BiH da naprave napredak na europskom putu, Wigemark je pozvao nivoe vlasti u našoj zemlji da podijele teret reformi te potcrtao značaj parlamenata i razvoja parlamentarne dimenzije regionalne suradnje.

U okviru sesije o zajedničkom nastupu zemalja regiona ka intenzivnijem ekonomskom razvoju i napretku ka EU, sudionicima Konferencije obratio se generalni tajnik Savjeta za regionalnu suradnju Goran Svilanović, koji je, između ostalog, govorio o konkretnim regionalnim incijativama o stvaranju jedinstvenog investicionog prostora, sporazumu o priznavanju kvalifikacija i zanimanja u zemljama regiona te infrastrukturnom i logističkom povezivanju.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić predstavio je ideju BiH o stvaranju regionalne inicijative za borbu protiv terorizma, koja bi, kako je Mektić najavio, svoj politički okvir mogla dobiti sredinom ovog mjeseca, na konferenciji u okviru "Brdo procesa" u Sloveniji.

Tijekom rasprave o implikacijama izbjegličke krize na region pomoćnik ministra spoljnih poslova BiH Almir Šahović govorio je o iskustvima i ulozi BiH u traganju za rješenjima izbjegličke krize u periodu predsjedavanja BiH Komitetom ministara Vijeća Europe.

Tijekom Konferencije raspravljalo se i o idućim koracima u vezi sa ranije usvojenom inicijativom predsjednice Komisije za europske integracije Parlamenta Republike Albanije za uspostavljanje Parlamentarnog foruma u okviru Berlinskog procesa.

Predsjedatelj i domaćin iduće 13. Konferencije COSAP-a bit će Parlament Republike Makedonije.

U Zajedničkoj izjavi, sudionici 12. sastanka COSAP-a izrazili su uvjerenje da politika proširenja EU doprinosi miru, sigurnosti i prosperitetu u Europi, posebno u ovom regionu te poručili da podržavaju napredak prema ispunjavanju potrebnih uslova.

Između ostalog, naglasili su da podržavaju sudionike Procesa stabilizacije i pridruživanja da u punom kapacitetu počnu provoditi reforme u procesu europskog integriranja te istakli potrebu za efikasnijim provođenjem reformi, uz puno poštivanje pristupa rješavanja osnovnih prioriteta, priopćeno je iz PSBiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.