domaljevac

Japanci financirali obnovu domova zdravlja

Japanci financirali obnovu domova zdravlja
21.06.2016.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

Općina Domaljevac-Šamac 2014. godine gotovo je u cijelosti bila pod vodom. Osobito je bio teško oštećen Dom zdravlja u tome općinskome središtu jer je poplava uništila cjelokupnu opremu, a teška oštećenja zahtijevala su kompletnu sanaciju. Dom zdravlja u susjednoj općini Šamac također nije prošao ništa bolje jer je sve bilo pod vodenom bujicom kao i cijeli grad. Potvrđeni prijatelj Posavine - Vlada Japana, donirala je sredstva za te dvije zdravstvene institucije u Posavini. Vlada Japana izdvojila je sredstva u iznosu od 77.869 eura za Dom zdravlja Šamac i sredstva u iznosu od 42.642 eura za Dom zdravlja Domaljevac-Šamac u Domaljevcu, piše Večernji list BiH.

Izgradili školu u Grebncama

- Ove godine Japan i Bosna i Hercegovina obilježavaju 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Veleposlanstvo Japana u BiH želi da ta dva projekta budu simboli prijateljstva koje narodi Japana i BiH gaje zadnjih 20 godina - kazao je zamjenik šefa Misije Veleposlanstva Japana u BiH Kazumasa Miyazaki.

Projekti koje provodi Vlada Japana na ovome području Posavine, kao što su gradnja škola, obnova domova zdravlja i deminiranje, dodao je Miyazaki, pružaju osnovne uvjete za bolji život građana na ovom području. Vlada Japana je do sada uložila više od milijun maraka za razne projekte u općini Domaljevac-Šamac (škola u Grebnicama, projekti deminiranja).

Za provedbu projekta domaljevačkom Domu zdravlja vrijednog više od 83.000 konvertibilnih maraka nabavljen je ultrazvučni aparat i laboratorijska oprema koju je trajno uništio poplavi val, ističu u priopćenju za javnost Veleposlanstva Vlade Japana.

Hvala narodu i Vladi Japana

- Sva medicinska oprema nestala je u poplavama, tako da službe nisu funkcionalne, a zahvaljujući ovom projektu uspjeli smo nabaviti svu nužnu opremu i osposobiti službe laboratorijske i ultrazvučne dijagnostike. Korist je višestruka za oko 6000 građana koji dobivaju zdravstvene usluge - tvrdi ravnatelj Doma zdravlja dr. Mario Pranjić, jer povećana je kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga. Uime svih pacijenata i građana općine načelnik Mario Jurkić zahvalio je narodu i Vladi Japana te Veleposlanstvu u BiH, kako na ovom projektu, tako i na humanoj misiji pomoći koju godinama provode u BiH. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.