o Izbornom zakonu

Nakon cjelodnevne rasprave prekinuta sjednica Zastupničkog doma

Nakon cjelodnevne rasprave prekinuta sjednica Zastupničkog doma
21.12.2017.
u 20:46
Pogledaj originalni članak

Nakon cjelodnevne zastupničke rasprave u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH kojeg je predložio Klub hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH po hitnom postupku, sjednica je prekinuta.

Prvi je to zakon kojeg su zastupnici trebali razmotriti na ovoj sjednici, a prvobitno su prihvatili hitnu zakonodavnu proceduru. Tijekom rasprave o meritumu zakona tražene su pauze kako bi se klubovi zastupnika usuglašavali, ali rasprava nije okončana, javlja Fena. 

Dok su zastupnici HDZ-a BiH ukazivali da je ovaj prijedlog izmjena zakona u skladu s Ustavom BiH te da može doprinijeti relaksaciji odnosa unutar zemlje, zastupnici SDA naglasili da zakon doprinosi novim diskriminacijama.

I iz DF-a slično je ocijenjeno te je zastupnica Mensura Beganović napomenula da se umjesto implementacije odluka Europskog suda za ljudska prava, koje su trebale ukloniti diskriminaciju, ulazi u još dublje podjele.

- Dijelimo se na neljudski način i ako to ne riješimo nećemo ići naprijed. Nikada neću glasati za zakone koji osporavaju osnovno građansko pravo - da građanin bira i da bude biran - dodala je.

Dopredsjedatelj Doma Mladen Bosić (SDS) smatra da ne postoji dogovor unutar Federacije na koji način riješiti pitanja koja se tiču izbora i njegovo je mišljenje da dok se ne dogovore najveći politički partneri u FBiH neće biti riješeno pitanje Izbornog zakona.

Zastupnik Nezavisnog bloka Salko Sokolović smatra da je ovako predložen zakon diskriminatorski te da je najavio da ga ni Klub Nezavisnog bloka neće podržati nakon čega je zatražio polusatnu pauzu.

Nakon te, četvrte pauze, zastupnik SDP-a Mirsad Mešić ponovio je da ovaj klub neće podržati predložene izmjene, dodajući da je iznenađen "neozbiljnošću HDZ-a", jer zakon onemogućava pravo konstitutivnim narodima da budu ravnopravno zastupljeni u Domu naroda Federalnog parlamenta.

Ubrzo nakon toga pauzu je zatražila i zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević, a predsjedateljica Doma Borjana Krišto (HDZBiH) to je odobrila, kazavši da se nakon toga sjednica prekida.

O nastavku ove sjednice koja na dnevnom redu ima broje važne teme poput proračuna za narednu godinu, ali i više od sto drugih točaka, posalnici će biti naknadno obaviješteni.

Burna rasprava

Podsjetimo, zamjenik predsjedavatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak kazao je da bi donošenje izmjena Izbornog zakona BiH doprinijelo smirivanju političke situacije, relaksiralo bi odnose u BiH, prije svega u Federaciji BiH te bi se izbjeglo da jedan narod drugom bira političke predstavnike.

Čolak je kao predlagač izmjena Izbornog zakona BiH nakon pauze obrazložio taj prijedlog zastupnicima Zastupničkog doma PSBiH, izrazivši nadu da će biti razmatran po hitnom postupku te da će isto tako biti hitno usvojen, kao što je bio slučaj u Domu naroda.

On je tijekom zastupničke rasprave istaknuo da su njihovim prijedlogom riješili izbor članova Predsjedništva BiH imajući u vidu činjenicu da je u prošlosti bilo "problema i političkih turbulencija", naglašavajući da su izmjene u potpunosti usklađene s Ustavom.

Pojasnio je da izmjene predlažu tri područja iz kojih bi se birali članovi Predsjedništva BiH i to dva iz FBiH i jedan iz Republike Srpske.

Tako bi za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH bio izbaran onaj kandidat koji osvoji najveći broj glasova, s tim da ima bar jedan glas više na teritoriju na kojem živi 85 posto Bošnjaka.

- Za hrvatskog člana Predsjedništva iz Federacije BiH bi bio izabran onaj kandidat koji bi dobio najveći broj glasova, s tim da dobije bar jedan glas više s onih prostora na kojima živi otprilike 70 posto Hrvata - dodao je.

Međutim, napomenuo je da ostaje problem kada je riječ o Klubu Srba, budući da u FBiH živi jako mali broj Srba te su predložili da se mogu birati tamo gdje ih ima.

Šef Kluba HDZ-a Nikola Lovrinović mišljenja je da je rizično da se u izbore naredne godine uđe bez promjene Izbornog zakona.

Uputio je poziv zastupnicima da, kako je rekao, prije nego sruše Izborni zakon, daju šansu ovom pokušaju relaksiranja odnosa unutar FBiH i BiH.

Tijekom rasprave, Lovrinović je kazao i to da je dramatično to što se SDS udružila s "bošnjačkim strankama" te je podvukao da neće prihvatiti ovaj prijedlog.

- To je dramatično i protuustavno i ovim ste prevazišli svaku mjeru. Od građanske buke ne čuje se glas Hrvata. Prije stvaranja unitarne BiH, ovo je jedna od poslednjih šansi za BiH. Nakon ovog danas bit će kako vi kažete - rekao je Lovrinović.

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Mladen Bosić (SDS) na ovu izjavu Lovrinovića postavio je pitanje odakle Lovrinović zna da će SDS oboriti ovaj prijedlog.

- Otkud znate kako ćemo se odrediti. Ovo pitanje je u dogovoru partnera u Federaciji - kazao je Bosić, naglasivši da SDS nema namjeru zauzimati bilo čiju stranu te da on ne podržava "princip udruživanja dvojice protiv trećeg".

Predsjedateljica Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto istaknula je da su Izmjene zakona koje su predložili u skladu s Ustavom BiH te da se njima u potpunosti provode odluke ovog suda na principima legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

- Ovaj prijedlog zakona ni na koji način nije diskriminirajući pa ni prema bošnjačkom narodu, o čemu se i Ustavni sud očitovao - kazala je, dodjući da je Klub Bošnjaka u Domu naroda pokrenuo proceduru vitalnog nacionalnog interesa, ali je Ustavni sud utvrdio da izmjene zakona ne vrijeđaju vitalni interes Bošnjaka.

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Šefik Džaferović (SDA) poručio je da će glasovati protiv zakona jer, kako je ustvrdio, produbljuje diskriminaciju prilikom izbora članova Predsjedništva BiH.

Kazao je da se u Domu naroda ne biraju bošnjački izaslanici iz Livna i Drvara i Hrvata iz Sarajeva.

Između ostalog, kazao je i to da, kada jer riječ o izboru u Dom naroda Federalnog parlamenta, na izbore ne izlaze narodi već građani, što je propisano Ustavom FBiH.

- To samo neki od razloga zbog kojih će SDA glasovati protiv ovog zakona - naglasio je.

Govoreći o pitanju Mostara, kazao je da se ovim prijedlogom uspostavlja dominacija jedne stranke te da je Grad Mostar "poseban daytonski slučaj".

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta BiH danas su usvojili hitni postupak za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
06:52 22.12.2017.

FBIH - 3 MEGAKANTONA HRVATSKI HB,ZHK,PK PLUS opcine CITLUK i CAPLJINA. jedan mijesani i jedan bosnjacki kanton