Verbalni delikt ili kršenje zakona

Ivanić šutio na upite tužitelja i nije želio komentirati izjave političara o referendumu

25.01.2017.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić pozvan je jučer u Tužiteljstvo BiH u nastavku istrage o neprovođenju odluke Ustavnoga suda BiH vezane uz održavanja referenduma o Danu Republike Srpske, no odlučio je ne komentirati pitanja koja mu je postavio tužitelj koji je od njega tražio da “komentira političke izjave”, što gotovo graniči s ponovnim uvođenjem verbalnog delikta, piše Večernji list BiH.

Cvijanović u SAD-u

“Ja sam pozvan dati, u svojstvu osumnjičenoga, komentar jedne političke izjave i smatrao sam kako političke izjave ne trebam komentirati jer sam osumnjičen u svojstvu pomagača. Političke izjave smatram političkim izjavama i zato nisam iznosio nikakvu obranu i nisam htio to komentirati”, rekao je Ivanić novinarima nakon posjeta Tužiteljstvu BiH. On se u državnom Tužiteljstvu zadržao svega pola sata, no novinarima nije želio objasniti za koju se izjavu zanimao tužitelj te je dodao kako o svemu ima svoje mišljenje koje nije podijelio ni s javnosti, ali ni s tužiteljem. Uz Ivanića, poziv u Tužiteljstvo ovoga tjedna upućen je i drugim srpskim dužnosnicima - premijerki Republike Srpske Željki Cvijanović te ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću. Premijerka Cvijanović nije se pojavila na saslušanju zbog toga što dostavnica poziva za premijerku Cvijanović nije uredno iskazana, pa je upućen novi poziv. Ona je u međuvremenu boravila u Sjedinjenim Američkim Državama na inauguraciji predsjednika Donalda Trumpa. 
Svi oni su pozvani kao osumnjičeni u predmetu koji se pred Tužiteljstvom BiH vodi za neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH.

Dodik prvoosumnjičeni

Odredbe kaznenog zakona BiH predviđaju da se može izreći kazna od šest mjeseci do pet godina za neizvršenje odluka Ustavnog suda BiH. Ranije ovoga mjeseca tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH kao prvoosumnjičenog ispitao je i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. U predmetu koji Tužiteljstvo BiH vodi zbog organiziranja referenduma o Danu RS-a izjave je do sada dalo devet članova Povjerenstva koje je provodilo izjašnjavanje. Četvero je bilo osumnjičeno, a petero zastupnika u RS-u ispitano je u svojstvu svjedoka. Održavanje referenduma bilo je razlog i što je odlazeća američka administracija sankcionirala Milorada Dodika uvodeći mu financijska ograničenja. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.