član Predsjedništva BiH

Ivanić: Granici ne smeta Pelješki most, a ni izlasku na otvoreno more

Ivanić: Granici ne smeta Pelješki most, a ni izlasku na otvoreno more
03.08.2018.
u 15:43
Smatram da plovila iz BiH trebaju izaći na otvoreno more, ali most sam po sebi to ne ograničava", rekao je Ivanić
Pogledaj originalni članak

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je povodom izgradnje Pelješkog mosta da je u nekoliko navrata očekivao da nadležne institucije, koje se bave tim poslom, konačno naprave informaciju o tome što BiH u stvari traži.

Komentirajući činjenicu da je EU zatražila dogovor BiH i Hrvatske u vezi s ovim pitanjem, a da je EU ta koja financira izgradnju mosta sa hrvatske strane, Ivanić je istaknuo da sve što je iz BiH tim povodom dolazilo nije bilo dovoljno utemeljeno, javlja Srna. 

"Ovdje se miješaju tri stvari - most, granica i pravo slobodnog pristupa otvorenom moru. To su tri stvari koje nisu povezane. Smatram da plovila iz BiH trebaju izaći na otvoreno more, ali most sam po sebi to ne ograničava jer ima takve gabarite da to omogućava", rekao je Ivanić novinarima u Bijeljini.

On navodi da je i EU rekla da most ne smeta. "EU je za ova druga pitanja tražila da se između BiH i Hrvatske pronađe rješenje, a ako nije moguće, gledat ćemo što ćemo i kako", rekao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, granici ne smeta most, a ni izlasku na otvoreno more. 

"On je, izgleda, bio povod, ali onda ga ne treba miješati sa sadržajem i suštinom", rekao je Ivanić.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da treba pojačati kontrolu granice ako se želi spriječiti ulazak migranata u BiH.

Ivanić je istaknuo da ne postoji nijedan razlog za pravljenje posebne strategije u vezi s migrantima jer će "ljudi dolaziti dokle god im bude omogućen prelazak preko granice".

"Sve ostalo je prazna priča. Odgovor na ovo je jasan. Oni će dolaziti, a ako mi želimo da ih ne bude, onda moramo pojačati kontrolu granice", rekao je Ivanić novinarima, komentirajući pitanje eventualne izrade strategije o migrantima i sprečavanju njihovog dolaska u BiH.

On je rekao da je nepotrebo i uzaludno trošiti vrijeme na rasprave - gdje i što će biti, nego treba učiniti veći napor u kontroli granice, pa će i migranata biti manje.

"osobno ne vidim neku veliku filozofiju u ovom pogledu. Strategiju na tom poslu, ako imaju interes, trebaju raditi i institucije BiH i entiteta, a da pri tome to politički ne zlouporaljavaju", rekao je Ivanić.

On smatra da je kontrola granice najvažnija, a sve ostalo je "presipanje iz šupljeg u prazno".

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.