Veleposlanik u BiH

Ivancov: Novi Ustav Rusije prvi put spominje Boga, naglasak na državi i obitelji

Ivancov: Novi Ustav Rusije prvi put spominje Boga, naglasak na državi i obitelji
18.07.2020.
u 11:15
Pogledaj originalni članak

Veleposlanik Rusije u BiH Petar Ivancov poručio je da su izmjene Ustava Ruske Federacije, usvojene na referendumu od 25. lipnja do 1. srpnja, bile potrebne da bi se on uskladio s trenutnim stanjem obnovljenog ruskog društva, a prvi put se spominje Bog kao ideal i vjera.

U kolumni za "Glas Srpske" Ivancov objašnjava da je prethodni Ustav Rusije donesen 1993. godine, kada se zemlja suočavala s ozbiljnom ekonomskom i društveno-političkom krizom, a amandmani za koje su građani glasali odražavaju progres postignut u ruskom društvu proteklih godina.

Nova verzija Ustava, ističe Ivancov, propisuje društveno orijentiranu prirodu ruske države. Između ostalog, tamo su se našli garancija minimalne plaće, indeksacija mirovina, pristupačna i visokokvalitetna medicina. Novi Osnovni zakon sadrži blok garancija tradicionalnih obiteljskih vrijednosti.

"Brak se propisuje kao zajednica muškarca i žene, a djeca kao prioritet državne politike. Prema amandmanima, država osigurava prioritet obiteljskog odgoja. Njihovo značenje je da se zaštiti obitelj kao temelj zdravog društva", navodi Ivancov.

On pojašnjava da se prvi put se u Ustavu pojavilo spominjanje Boga kao ideala i vjere koju su prenijeli preci, a njegova poanta leži u poštovanju tradicija u Rusiji koje se prenose s generacije na generaciju, ali istovremeno Rusija ostaje sekularna država.

Rusija prepoznaje sebe kao nasljednika Sovjetskog Saveza i država koje su mu prethodile, a Uvođenjem ovog amandmana Rusija je prvi put proglasila vjekovni kontinuitet stavljajući točku na odricanje od svoje prošlosti, što se više puta događalo tijekom povijesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.