isteklo šest tjedana za dogovor

Istekao Schmidtov rok, vrijeme je da razriješi prijepore i spriječi krizu

Istekao Schmidtov rok, vrijeme je da razriješi prijepore i spriječi krizu
08.09.2022.
u 12:00
Potpora Erdoğana i prosvjedi protiv OHR-a očito su koordinirani kako bi se izvršio pritisak. HNS BiH poziva visokog predstavnika da nametne izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH
Pogledaj originalni članak

Jučer je isteklo šest tjedana koje je visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt ostavio hrvatskim i bošnjačkim političarima kako bi postigli eventualni dogovor o izbornim prijeporima, načinu biranja izaslanika u federalni Dom naroda, kao i načinu izbora izvršne vlasti u ovome entitetu, piše Večernji list BiH.

No, u međuvremenu, osim tek neslužbenih kontakata, nije bilo susreta političara, pa je problem ponovno izručen visokom predstavniku, a sada je neizvjesno hoće li Schmidt reagirati za vrijeme izborne kampanje, nakon završetka izbora ili će pak posve odustati te se povući od arbitriranja i time stvoriti uvjete za tešku političku krizu, ali i potencijalno sigurnosno žarište. Svjesni su toga iz najvećih svjetskih administracija, ponajprije SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, koje ključno utječu na oblikovanje stajališta međunarodne administracije nad BiH.

Antidaytonske poruke

To je posebno kritično važno sada, ponajprije kako bi se izbjeglo prelijevanje ukrajinske krize i eskalacija nasilja. Na to stalno upozoravaju izvori iz SAD-a, NATO-a i EU-a. S druge pak strane, najizravniju potporu bošnjačkoj strani, ali, prije svih, vodećem SDA dao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, a svojevrsnu reprizu događanja naroda u Sarajevu ponovno su organizirali probošnjački aktivisti kako bi pokušali pritiscima i prijetnjama nasiljem spriječiti eventualni potez njemačkog političara na čelu Ureda visokog predstavnika. O tome se jučer, kao i o istupu turskog predsjednika oglasio i HNS BiH. Iz Hrvatskog narodnog sabora BiH ocijenili su antidaytonskim poruke turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana u Sarajevu, koji se jučer usprotivio nametanju izmjena Izbornog zakona, te su pozvali visokog predstavnika da ih poduzme bez obzira na pritiske bošnjačke javnosti i političara. U priopćenju dostavljenom za javnost navodi se kako Erdoğan "ohrabruje politike bošnjačkih radikala, ubrzava antidaytonske procese i produbljuje nepovjerenje među konstitutivnim narodima".

Turski predsjednik se na izravni upit očitovao kako je njegova zemlja protiv intervencije visokog međunarodnog predstavnika u Izborni zakon unatoč tome što na tome inzistira hrvatska strana kako bi se spriječilo da četiri puta brojniji Bošnjaci na sljedećim izborima ne preglasaju Hrvate te im izaberu predstavnike u Dom naroda Federacije BiH i Predsjedništvo BiH. - Nažalost, svojim stavovima daju potporu i nedemokratskim akterima te zagovaraju neizvjesno političko razdoblje u Bosni i Hercegovini - navode iz HNS-a BiH.

Pozvali su visokog predstavnika Christiana Schmidta da prestane podlijegati pritiscima i stavovima Organizacije islamske suradnje (OIC) predvođene Turskom u Vijeću za provedbu mira te uličnim pritiscima i prijetnjama nasiljem. Upozoravaju da odgađanje donošenja odluke može do kraja narušiti vjerodostojnost institucije Ureda visokog predstavnika (OHR). Turska se prilikom prošlotjednog zasjedanja PIC-a, tijela koje nadzire rad OHR-a, usprotivila Schmidtovoj intervenciji u Izborni zakon. Kasnije popodne su u središtu Sarajeva najavljeni novi prosvjedi protiv eventualne odluke međunarodne administracije u BiH, a HNS ih je ocijenio "koordiniranim pokušajem političkih predstavnika Bošnjaka za uspostavu antidaytonskog unitarnog poretka na štetu Hrvata i svih drugih naroda koji se protive dominaciji brojnijeg bošnjačkog naroda".

Prijeti eskalacija

Visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo je potkraj srpnja tehničke izmjene Izbornog zakona, no ne i političke koje se tiču provedbe odluke Ustavnoga suda BiH oko legitimnog političkog predstavljanja i sprječavanja preglasavanja Hrvata. Ostavio je razdoblje od šest tjedana za eventualni dogovor hrvatskih i bošnjačkih stranaka. No, do toga nije došlo. Na izborima zakazanim za 2. listopada ponovno se kandidirao Željko Komšić koji je u tri navrata biran na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH dominantno glasovima bošnjačkih birača. Probošnjačke stranke su na liste postavile i veći broj Hrvata, pa sada prijeti opasnost da preuzmu nadzor nad hrvatskim Klubom u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda te stvore mogućnost da iz vlasti isključe najveće hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj toga naroda. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.