VLADO AZINOVIĆ

ISIL će uskoro nestati, problem će stvarati džihadisti povratnici, od toga strahuje BiH

ISIL će uskoro nestati, problem će stvarati džihadisti povratnici, od toga strahuje BiH
15.05.2017.
u 19:55
“Narativ žrtvovanja” nastavit će živjeti u glavama brojnih pristalica pa tako i onih u BiH izloženih radikaliziranju
Pogledaj originalni članak

Teroristička organizacija Islamska država teritorijalno će uskoro potpuno nestati, kazao je jučer profesor na fakultetu Političkih znanosti u Sarajevu i stručnjak za terorizam Vlado Azinović, piše Vecernji.hr. 

Međutim, problem će stvarati džihadisti povratnici u domicilne zemlje, od čega svi strahuju pa tako i države nastale raspadom Jugoslavije – BiH, Kosovo... 

“Narativ žrtvovanja” nastavit će živjeti u glavama brojnih pristalica pa tako i onih u BiH izloženih radikaliziranju koji će čekati drugu priliku odnosno novu organizaciju koja će ih pozvati u sveti rat. 

– ISIL je u 2014. i 2015. mjesečno regrutirao po dvije tisuće novih boraca. Sada je ta brojka svedena na njih pedesetak – kazao je Azinović ističući da je precizno evidentirano 240 osoba iz BiH koje su otišle u Siriju i Irak i pridružile se teroristima. On već vidi potencijalnog nasljednika ISIL-a. 

– Al-Qa’ida uči od ISIL-a i čeka – upozorio je Azinović ističući kako je ta organizacija također zagovornica uspostave globalnog kalifata, poput ISIL-a, samo na to računa dugoročno i manje je sklona “revolucionarnom” načelu “sada i odmah”.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.