Zagađenje

Interventne mjere u Sarajevu provedene s pet dana zakašnjenja

Interventne mjere u Sarajevu provedene s pet dana zakašnjenja
31.12.2015.
u 07:00
Iako su vlasti zabranile prometovanje automobila čiji je standard ispod Euro 3, ta vozila su i dalje prometovala Sarajevom
Pogledaj originalni članak

Mjesec dana Sarajevo se budilo u gustom smogu. Građani glavnog grada bili su zarobljeni u magli koja je paralizirala i njegovu povezanost s ostatkom zemlje, ali i drugim dijelovima Europe, piše Večernji list BiH.

Zabrane prometovanja

Iako su vlasti zabranile prometovanje automobila čiji je standard ispod Euro 3, ta vozila su i dalje prometovala Sarajevom. Provođenje interventnih mjera koje je donijela županijska Skupština čekalo je čak punih pet dana na provođenje. Toliko je, naime, trebalo da odluka dođe do županijskog MUP-a, a obje institucije nalaze se u istom gradu. - Želim naglasiti da su i policijski službenici živa bića i da bi dvanaestosatni rad zahtijevao i određene mjere od Vlade SŽ-a, da se policijskim službenicima osiguraju zaštitna sredstva kako bismo mogli sačuvati zdravlje", rekao je Vahid Ćosić, policijski komesar MUP-a SŽ-a za N1. Da bi policija kako treba provela isključivanje vozila iz prometa, mora imati spremna parkirališta mjesta za vozila koja isključi, a mora imati i kazne. Odluka je donesena na Badnji dan, dok se provoditi tek počela 29. prosinca, ali tek poslije ponoći. Svi koji ne budu poštivali plan interventnih mjera u prometu u Sarajevskoj županiji riskiraju kaznu od 20 maraka. Bilo je inicijativa da se djeci omogući prije školski raspust, međutim, to nije usvojeno, ali ipak je donesena odluka o skraćenim školskim satima. Mnogi nisu vidjeli smisao odluke jer djeca opet sa skraćenim satima ili ne opet prolaze istim putem od škole i natrag udišući isti zagađeni zrak. Međutim, iz županijskog Ministarstva obrazovanja su objasnili odluku.

Sarajevo jučer 'prodisalo'

-Pokazatelji mjernih stanica u gradu, a ima ih šest, pokazuju da je koncentracija tih štetnih supstancija povećana uglavnom u tom razdoblju poslije četiri. Tada se hladni zrak spušta i pritišće maglu i smog prema tlu i na taj način smo se odlučili za ovaj potez, kazao je Elvir Kazazović, županijski ministar obrazovanja za Al Jazzeru. I dok se čekalo skoro mjesec dana na neke odluke i pet dana na provođenje interventnih mjera, promjena vremena i najava nižih temperatura i oborina učinili su da Sarajevo jučer 'prodiše' punim plućima. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.