SLAŽU SE EMA-OM

HZJZ preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca

HZJZ preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca
08.04.2021.
u 11:39
Pogledaj originalni članak

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je danas kako preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca. 

- Europska agencija za lijekove (EMA) ocijenila je da, iako nije moguće isključiti moguću povezanost cijepljenja protiv COVID-19 s razvojem vrlo rijetkih slučajeva neuobičajenih tromboza sa smanjenim brojem trombocita, koristi od cijepljenja s AstraZenecom u prevenciji hospitalizacije ili smrti prevladavaju nad nuspojavama, navode iz HZJZ-a dodajući kako je analizom poremećaja zgrušavanja prijavljenih nakon cijepljenja Europska agencija za lijekove zaključila da postoji moguća povezanost cijepljenja s razvojem ovih vrlo rijetkih događaja. 

- Takvi će se poremećaji zgrušavanja odsad navoditi kao vrlo rijetka moguća nuspojava cijepljenja. Europska agencija za lijekove stoga podsjeća cijepljene osobe na moguće simptome na koje je potrebno obratiti pažnju i javiti se liječniku. Isto tako, EMA podsjeća i liječnike da trebaju misliti na mogućnost takvih događaja kod cijepljenih osoba koje razviju simptome koji mogu ukazivati na takav poremećaj zgrušavanja, navode iz HZJZ-a. 

Većina događaja dogodila se dva tjedna nakon cijepljenja kod žena mlađih od 60 godina, no ne može se utvrditi da su dob i spol doista čimbenici koji povećavaju rizik od nastanka nuspojava. Europska agencija za lijekove i dalje smatra da je korist od cijepljenja u smislu sprječavanja COVID-19, komplikacija, bolničkog liječenja i smrti uzrokovanih bolešću COVID-19, veća od rizika koje nosi cijepljenje.

- Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca i dijeli mišljenje EMA-a da koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava, jer cjepivo djelotvorno štiti od hospitalizacije i smrtnog ishoda. Pritom podsjećamo na opasnost od oboljenja od COVID-19 čija stopa smrtnosti (Case Fatality Rate) trenutno iznosi oko 2,2%, što znači da se na svakih 45 potvrđenih slučajeva zaraze u Hrvatskoj statistički može očekivati jedan smrtonosni ishod, tvrde iz HZJZ-a uz napomenu kako će i dalje nastaviti pratiti sigurnost i učinkovitost cijepljenja i o tome obavještavati javnost.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.