Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

HZJZ preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca

08. travnja 2021. u 11:39 0 komentara 38 prikaza

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je danas kako preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca. 

- Europska agencija za lijekove (EMA) ocijenila je da, iako nije moguće isključiti moguću povezanost cijepljenja protiv COVID-19 s razvojem vrlo rijetkih slučajeva neuobičajenih tromboza sa smanjenim brojem trombocita, koristi od cijepljenja s AstraZenecom u prevenciji hospitalizacije ili smrti prevladavaju nad nuspojavama, navode iz HZJZ-a dodajući kako je analizom poremećaja zgrušavanja prijavljenih nakon cijepljenja Europska agencija za lijekove zaključila da postoji moguća povezanost cijepljenja s razvojem ovih vrlo rijetkih događaja. 

- Takvi će se poremećaji zgrušavanja odsad navoditi kao vrlo rijetka moguća nuspojava cijepljenja. Europska agencija za lijekove stoga podsjeća cijepljene osobe na moguće simptome na koje je potrebno obratiti pažnju i javiti se liječniku. Isto tako, EMA podsjeća i liječnike da trebaju misliti na mogućnost takvih događaja kod cijepljenih osoba koje razviju simptome koji mogu ukazivati na takav poremećaj zgrušavanja, navode iz HZJZ-a. 

Većina događaja dogodila se dva tjedna nakon cijepljenja kod žena mlađih od 60 godina, no ne može se utvrditi da su dob i spol doista čimbenici koji povećavaju rizik od nastanka nuspojava. Europska agencija za lijekove i dalje smatra da je korist od cijepljenja u smislu sprječavanja COVID-19, komplikacija, bolničkog liječenja i smrti uzrokovanih bolešću COVID-19, veća od rizika koje nosi cijepljenje.

- Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca i dijeli mišljenje EMA-a da koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava, jer cjepivo djelotvorno štiti od hospitalizacije i smrtnog ishoda. Pritom podsjećamo na opasnost od oboljenja od COVID-19 čija stopa smrtnosti (Case Fatality Rate) trenutno iznosi oko 2,2%, što znači da se na svakih 45 potvrđenih slučajeva zaraze u Hrvatskoj statistički može očekivati jedan smrtonosni ishod, tvrde iz HZJZ-a uz napomenu kako će i dalje nastaviti pratiti sigurnost i učinkovitost cijepljenja i o tome obavještavati javnost.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.