produbljena kriza

Hrvati imaju i alternativne varijante ako im se onemogući da biraju svoje predstavnike

Hrvati imaju i alternativne varijante ako im se onemogući da biraju svoje predstavnike
06.05.2017.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Pozivanje na zaštitu vitalnog interesa Bošnjaka zbog zakona koji je trebao omogućiti Hrvatima da sami biraju svoje političke predstavnike u vlasti dodatno je zatrovao politički prostor u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH.

Optužbe bošnjačke ljevice

Bez obzira kakav bio odgovor Ustavnog suda BiH na bošnjački veto u Domu naroda, političkog povjerenja je sve manje, a time i izgleda da se usvoji bilo koji od važnih propisa i odluka koji su se već našli ili će se uskoro naći u institucijama BiH. Potpuno ignorirajući činjenicu da se zaštitom vitalnog nacionalnog interesa jednog naroda osporava pravo drugom da bira svoje predstavnike, u Sarajevu dominiraju optužbe na račun HDZ-a. U tome prednjače stranke radikalne bošnjačke ljevice koje ratnohuškačkim i jezikom mržnje imputiraju Hrvatima “planiranje sukoba”.
Znatno umjerenije, ali ipak vrlo izravno, hrvatske prijedloge za reformu izbornog zakonodavstva odbacuju i bošnjačke narodnjačke stranke. Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i dopredsjednik SDA Safet Softić najavio je jučer mogućnost da ova stranka u parlamentarnu proceduru uputi vlastiti prijedlog izmjena Izbornog zakona.
Ponovio je da SDA ne prihvaća izmjene koje su predložili Hrvati jer je riječ, kako kaže, o prijedlogu samo jedne stranke. Dodaje i da je sam sadržaj tog zakona neprihvatljiv jer ne predviđa provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava i nikakve promjene u Domu naroda Parlamenta BiH zbog toga što je, kao što je kazao, poznato da bi u Domu naroda trebali biti zastupljeni i oni iz reda ostalih. Čak i ako bi prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je predložio Klub Hrvata prošao proceduru u Ustavnom sudu i Domu naroda, izvjesno je da će bošnjačke stranke u Zastupničkom domu blokirati zakon. To je jedno od rijetkih pitanja oko kojeg bošnjačke parlamentarne stranke imaju jedinstven stav. Sa srpske stranke uglavnom dolaze iste reakcije kao i dan ranije. Dok SNSD podupire hrvatske zahtjeve za reformu izbornog zakonodavstva, iz Saveza za promjene upućuju kontradiktorne poruke. S jedne strane kao razumiju hrvatske frustracije, a s druge tvrde kako je put pogrešan jer je trebalo prvo mijenjati Ustav pa tek onda Izborni zakon.

Nezadovoljstvo Hrvata

- Nastavak pritiska na hrvatski narod i nerješavanje hrvatskog pitanja mogu izazvati ozbiljne frustracije koje će voditi u tragediju, poručio je Ognjen Tadić, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH.
Dodao je kako Hrvati objektivno imaju problem sa svojim statusom i da se mora naći model koji će dovesti do relaksiranja situacije.
Ako se ne nađe rješenje i BiH u iduću godinu uđe bez korigiranog Izbornog zakona, ozbiljno će doći u pitanje smisao i legitimitet općih izbora planiranih za jesen 2018. godine. Sadašnja rješenja ne samo da omogućavaju već i stimuliraju izborni inženjering na štetu Hrvata.
Nije tajna da bošnjačke stranke “građanske” orijentacije uvelike pregovaraju o zajedničkom nastupu na izborima i da će pokušati ponoviti situaciju od prije šest godina, kada su, doduše, uz vrijednu asistenciju visokog predstavnika, uspostavile svebošnjačku vlast potpuno ignorirajući volju hrvatskog biračkog tijela. I ovaj put je cilj “uzeti” drugo (hrvatsko) mjesto u Predsjedništvu BiH te osigurati trećinu mandata u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.
Put je to u novu političku i institucionalnu krizu te potpuno urušavanje pravne države i vjerodostojnosti Ustavnog suda BiH i njegovih odluka. Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kaže kako postoje i varijante “B” i “C” ako varijanta “A”, usvajanje izmjena Izbornog zakona u Parlamentu BiH, propadne. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.