Božo Ljubić

Ne treba slati prijedloge za imenovanja nove Vlade FBiH dok se ne izmijeni Izborni zakon

Ne treba slati prijedloge za imenovanja nove Vlade FBiH dok se ne izmijeni Izborni zakon
20.12.2019.
u 14:12
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić izjavio je danas u Mostaru kako je mišljenja da HNS i HDZ ne bi trebali slati nikakve prijedloge za imenovanja nove Vlade FBiH dok se ne izmijeni Izborni zakon.

On kaže kako je prioritet za formiranje vlasti predsjednik HNS-a i HDZ-a Dragan Čović u više navrata javno izgovorio, a to je izmjena izbornog zakona.

"Najbolje bi bilo da proces dogovora oko Vlade FBiH ide simultano s izmjenama Izbornog zakona. Uvjeren sam da će legitimni predstavnici tri naroda pronaći način da se dođe do kvalitetnog kompromisa i da će se tako zadovoljiti interes za stabilnost u BiH", kazao je Ljubić, piše Klix.ba. 

Upitan jesu li se ekspertne grupe SDA i HDZ-a sastajali nakon dogovora dvojice lidera, Ljubić je rekao kako o tome nema informacija.

"Ali to je taj pristup koji podržavam, da se stave na stol prijedlozi. Prijedlog koji je bio u proceduri u Doma naroda osigurava sigurno legitimno predstavljanje Hrvata na svim razinama. Isto tako bit ćemo spremni razumjeti i drugu stranu. Razumijem zabrinutost bošnjačke strane jer bi se moglo dogoditi da u nekoj važnoj županiji za Bošnjake ne bi bili izabrani predstavnici tog naroda", rekao je Ljubić.

On je kazao kako nema informaciju o tome hoće li Marinko Čavara ostati predsjednik FBiH.

Govoreći o izborima u Hrvatskoj, kaže kako je uvjeren da će pobijediti Kolinda Grabar-Kitarović. Upitan za komentar da je Državno izborno povjerenstvo Hrvatske smijenilo članove biračkih odbora u Banjoj Luci i Sarajevu jer su pripadali HDZ-u, Ljubić je kazao da će biti imenovani drugi članovi biračkih odbora.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Feral
Feral
06:56 21.12.2019.

Božo tko tebe šta pita ?

BR
brodarevac
15:13 20.12.2019.

Šta ovaj uslovljava pa zar on nije u parlamentu druge države, šta traži ovdje. Jest ugrožen do ja.. radi honorarno u dvije države prima penziju i kuka na položaj sebe kao jedinke. Kad će građani shvatiti da smo svi mi ugroženji od ovih lezihljebovića koji zgrću lovu i kukaju o problemima a ništa da riješe. 20 godina vlasti sve su uspjeli pokrasti: soko aluminij elektroprivreda eronet sve će se to pozatvarati, ali će njihova čukununučad uživati u njihovoj krađji.