održat će se VI. Dani hercegovačkog meda Mostar 2022.

Hercegovački med iznimne kvalitete vraća se na sajam

Hercegovački med iznimne kvalitete vraća se na sajam
05.10.2022.
u 12:55
Pogledaj originalni članak

Nakon stanke od dvije godine zbog COVID-19 pandemije, ove će se godine održati Međunarodni pčelarski sajam VI. Dani hercegovačkog meda Mostar 2022. Organizira ga Udruga pčelara "Matica" Mostar, u suradnji sa Savezom pčelara u HNŽ-a i Agronomsko i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, a završna manifestacija održat će se u subotu, 26. studenoga, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, piše Večernji list BiH.

Pandemija nanijela štetu

Predsjednik Saveza pčelara u HNŽ-u Boras Kvesić kazao nam je da je pandemija napravila dosta štete pčelarima, a imajući u vidu da su 6-7 posljednjih godina bile iznimno loše za pčelare, šteta je time i veća. - Pandemija je napravila veliku štetu u cijelome svijetu, tako da je logično bilo da će i nas na neki način "zakačiti". Tijekom pandemije pčelarima je praktički bio onemogućen rad, posebno u prvim mjesecima kada su na snazi bile razne restrikcije. Nismo mogli izlaziti do košnica ni prebacivati ih, a samim time nije bilo ni meda te je napravljena velika šteta - kazao je Kvesić. - Svakako treba podsjetiti kako je posljednjih nekoliko godina, uglavnom zbog vremenskih prilika, bilo iznimno loše za pčelare, znate i sami da je meda uglavnom nedostajalo. Tek za tekuću godinu može se kazati da je bila u neku ruku dobra za pčelare - naglasio je Kvesić. U sklopu Dana hercegovačkog meda bit će upriličeno ocjenjivanje meda i stručna predavanja - radionice te sajam hercegovačkog meda. Organizatori ističu kako se uzorci meda zaprimaju od 10. do 21. listopada u prostorijama Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta SUM-a, Rodoč bb (Kampus II), svakim radnim danom od 10 do 14 sati. Za jedan uzorak potrebno je dostaviti dvije staklenke meda od 450 grama, a cijena analize jednog uzorka je 25 KM. Med, naglašeno je, mora biti u tekućem stanju. Analiza meda obavit će se u Laboratoriju za ljekovito, aromatično, medonosno bilje i med istog fakulteta (fizikalno-kemijska analiza, peludna analiza i senzorsko ocjenjivanje). Rezultati i dodjela odličja najbolje ocijenjenim uzorcima meda bit će upriličeno 26. studenoga u Kosači.

Zaštićeno ime podrijetla

Hercegovački med, podsjećamo, 2014. je dobio certifikat sa zaštićenim imenom podrijetla. Bio je to višegodišnji zajednički projekt Udruge pčelara neposrednih proizvođača "Matica" iz Mostara i Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta SUM-a koji je rezultirao i dobivanjem rješenja i certifikata Instituta za intelektualno vlasništvo BiH kojim su autohtonom hercegovačkom medu priznati ime, oznaka zemljopisnog podrijetla i posebnu kvaliteta.

Ključne riječi
med
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.