Sastanak u Bruxellesu

Grubeša: Želimo dovesti investicije u BiH i povećati konkurentnost

Grubeša: Želimo dovesti investicije u BiH i povećati konkurentnost
11.09.2015.
u 06:00
Dogovor za puštanje druge tranše IPA II fondova za plaće tužitelja u BiH
Pogledaj originalni članak

U Bruxellesu je jučer održan ministarski sastanak u okviru strukturnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH kome su nazočili ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša, ministar pravosuđa FBiH Mato Jozić, ministar pravosuđa Republike Srpske Anton Kasipović i predsjednik Pravosudnog povjerenstva Brčko Distrikta BiH Safet Pizović, prenosi Večernji list.

Suradnja u pravosuđu

Sastankom je predsjedao europski povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn i Jean Eric Pacquet, direktor DG NEAR-a. Povjerenik Hahn je naglasio posvećenost reformi pravosuđa uz poštovanje pune neovisnosti, odgovornosti, profesionalizma i učinkovitosti. Europska komisija je posebno pohvalila usvajanje strategije o reformi sektora pravosuđa na državnoj razini 8. 9. 2015. čime su se stekli uvjeti, između ostalog, i za puštanje druge tranše IPA II fondova za financiranja plaća tužitelja. Na upit ministra Grubeše, predstavnici Europske komisije su potvrdili da će druga tranša biti puštena već u sljedećem mjesecu. Ministar Grubeša je na sastanku istaknuo uvjerenje "da institucije BiH, pa tako i institucija koju predvodi, znaju što treba uraditi te kako su stasale da u suradnji s drugim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama postignu i realiziraju željene reformske procese na putu k europskim integracijama, pa samim tim i reformu pravosuđa kao neovisnog i nepristranog stupa ovog društva". Ministar Grubeša je dodao: "Mi želimo povećati konkurentnost BiH u međunarodnim tokovima, želimo dovesti investicije u BiH, ali za to moramo prvo uspostaviti pravosuđe koje će jamčiti pravedan tretman svih koji se nalaze i koji posluju na teritoriju BiH. To je nužno, uzimajući u obzir i nastojanje BiH da se što prije priključi zemljama Europske unije." Dotaknuvši se pitanja procesuiranja ratnih zločina i provođenja strategije za rad na predmetima ratnih zločina, ministar pravosuđa BiH je naglasio: "Pratim suđenja osobama koje se sumnjiče da su počinile teška kaznena djela tijekom tog razdoblja i kao ministar pravosuđa dva desetljeća poslije, nastojim te procese privesti kraju. Tada sam bio dječak, danas sam odrastao čovjek, ministar pravosuđa. Tadašnji svjedoci, ljudi srednjih godina, danas su raseljeni u potrazi za boljim životom, umrli, a dokazi uništeni protekom vremena ili izgubljeni. Zatvaranje tog poglavlja je bitno za pomirenje i nastavak života, najprije za žrtve, ali i sve ostale. Mislim da smo sve razumne rokove probili i bitno je sada profesionalno procesuirati sve počinitelje ratnih zločina i konačno smiriti duhove prošlosti."

Velika očekivanja

Na sastanku je usuglašeno da će TAIEX seminar, zakazan za 1. i 2. listopada u Sarajevu, poslužiti kao platforma gdje će se u stručnom kontekstu raspravljati o relevantnim odredbama i nacrtu teksta zakona o sudovima u BiH. S obzirom na to da su stajališta svih ministara u većoj mjeri zajednička, te da, uz manje tehničke korekcije, nemaju većih primjedbi na rješenja predložena od drugih ministara, na spomenutom seminaru će se razmatrati samo pitanja koja su i dalje ostala otvorena. Grubeša i Paquet su se složili da imaju velika očekivanja od seminara jer će na taj način na stručnoj i tehničkoj razini biti ponuđena rješenja otvorenih pitanja koja će Ministarstvu pravosuđa BiH koristiti kao vodilja prilikom sastavljanja teksta zakona.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.