Lokalna samouprava se dokazala

Gradovi i općine žele biti dio milijunski vrijednog EU fonda

Gradovi i općine žele biti dio milijunski vrijednog EU fonda
16.05.2022.
u 07:00
Unatoč permanentnoj političkoj krizi koja se izravno reflektira i na ekonomske tijekove, ali i poslovnu klimu u državi, lokalna samouprava uspijeva pronaći put za smanjenje administrativnih prepreka, pojednostavljujući proceduru potencijalnim investitorima
Pogledaj originalni članak

Jedinice lokalne samouprave, općine i gradovi, u okviru svojih zakonskih mogućnosti, sve su češći pronositelji dobrih ekonomskih vijesti, među kojima je moguće naći niz primjera u kojima su različitim olakšicama omogućili investitorima realizaciju poslovnih ideja, piše Večernji list BiH.

Vrijedne aktivnosti

Unatoč permanentnoj političkoj krizi koja se izravno reflektira i na ekonomske tijekove, ali i poslovnu klimu u državi, lokalna samouprava uspijeva pronaći put za smanjenje administrativnih prepreka, pojednostavljujući proceduru potencijalnim investitorima. A u toj priči, čini se kako se otvaraju i vrata za aktivnije sudjelovanje u procesu pristupa milijunski vrijednim blagajnama u okviru IPA mehanizma pretpristupne pomoći.

Naime, na nedavnom sastanku Mreže za javne financije Saveza općina i gradova FBiH, bilo je riječi i o predstavljanju financijskog mehanizma za podršku jedinicama lokalne samouprave pri apliciranju na IPA i druge fondove, razvijenog u suradnji s Vladom FBIH.

U okviru priprema za izradu prijedloga financijskog mehanizma, Savez je načinio analizu stanja i potreba jedinica lokalne samouprave, kao i studiju opcija za uspostavljanje financijskog mehanizma.

U svojim nastojanjima, Savez je upriličio niz sastanaka i razgovora s relevantnim partnerima i ministarstvima gdje je dobio podršku za izradu ovakvog mehanizma.

U cilju operacionalizacije mehanizma, krajem prošle godine održan je sastanak u Razvojnoj banci FBiH na kojem se raspravljalo o modalitetu ove podrške. Tada je obostrano zaključeno da će ovakav financijski mehanizam pomoći općinama i gradovima u realiziranju projekata financiranih iz EU fondova, pomoću opcija predfinanciranja, sufinanciranja i tehničke pomoći, a izravno ili neizravno će, pored privlačenja sredstava iz EU-a, unaprijediti i kvalitetu usluga na lokalnoj razini. IPA III, kao što je vidljivo, donijet će nove mogućnosti razvoja, do sada neviđene u BiH, a sve zahvaljujući osiguranju znatnih financijskih sredstava u okviru europske ekonomske politike prema zemljama zapadnog Balkana.

Istodobno, IPA III mehanizam vrijedan je i u kontekstu potreba županija, pri čemu su neke od njih već jedno vrijeme aktivne u pripremnim aktivnostima koje za cilj imaju pisanje što kvalitetnijih programa.

Poznato je, naime, kako IPA III nema unaprijed određenu visinu financijske pomoći za svaku od pojedinih država regije, a što znači da će iznos sredstava ovisiti isključivo o sposobnostima svake od država kako bi kandidirale što kvalitetnije programe.

Na tom putu od iznimnog će značaja biti podrška Republike Hrvatske, koja je i najsnažniji lobist za europsku budućnost BiH, uključujući pritom i sve potrebne informacije i savjete kada je riječ o prednostima europskih pretpristupnih fondova. Hrvatska se već pokazala kao važan partner lokalnim samoupravama iz BiH u kontekstu prekograničnih projekata financiranih europskim novcem, a nove prilike u kontekstu korištenja sredstava tek se trebaju otvoriti.

Važna prilika

Krajem prošle godine, u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko, u Splitu je održana konferencija "IPA III: sredstvo za povezivanje ljudi unatoč granicama", a sudjelovali su i premijeri tri hercegovačke županije: Hercegovačko-neretvanske Nevenko Herceg, Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i Hercegbosanske Ivan Vukadin.

Inače, u spomenutim županijama već imaju viziju na koje bi programe i projekte trebali obratiti pozornost kada je riječ o korištenju sredstava iz IPA III mehanizma, a na koji se gleda kao na važnu priliku u ekonomskom oporavku, realizaciji investicija i kreiranju novih radnih mjesta. • 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.