Poskupljenja svakodnevna

Građani Hrvatske gorivo plaćaju po rekordnim cijenama, u BiH hranu

Građani Hrvatske gorivo plaćaju po rekordnim cijenama, u BiH hranu
31.03.2022.
u 18:00
Usporedili smo cijene i troškove života u BiH i Hrvatskoj, novčanici građana sve tanji, a iznos novca koji izdvajaju za život sve veći
Pogledaj originalni članak

Osnovni i najvažniji cilj svake ekonomske politike trebao bi biti bolji životni standard građana, no činjenice su, barem kada je riječ o BiH, potpuno suprotne. Životni standard bh. građana iz dana u dan sve je gori, novčanici su im sve tanji, a iznos novca koji izdvajaju za hranu, odjeću, lijekove, stanarinu, režije, gorivo… kako vrijeme prolazi, sve je veći, piše Večernji list BiH.

Borba i rast cijena

Prema navodima udruga potrošača i ekonomskih stručnjaka, BiH je siromašna zemlja koja ima veliki uvoz strane robe te se procjenjuje da sigurno oko 50 posto obitelji ima nedostatak sredstava za normalan život. - Svakodnevno svjedočimo rastu cijena osnovnih životnih namirnica, goriva i ostalih potrepština nužnih za normalan život, ali ono što stagnira su - plaće i mirovine. Stanje postaje sve teže i krajnje je vrijeme da nadležni reagiraju - kazao je nedavno za Večernji list Zoran Petoš iz Udruge za zaštitu potrošača “Don”. Kako se živi u BiH, najbolje pokazuju posljednji podaci portala Numbeo, najveće svjetske baze podataka o troškovima života, iz kojih se može vidjeti da su životni troškovi u BiH u odnosu na zemlje regije najniži. Prema procjenama navedenoga portala, četveročlanoj obitelji mjesečno treba 2877,38 KM i to bez stanarine, a kada uzmemo u obzir da je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plaća u BiH u prosincu prošle godine iznosila 1042 KM, jasno je da bh. građani i pored niskih cijena jedva spajaju kraj s krajem. Ni život samcima, prema podacima, nije nimalo jeftiniji. Njihovi mjesečni troškovi iznose 856,40 KM bez stanarine. Kako se prikazuje, troškovi života u BiH u prosjeku su niži za 26,42 posto nego u Hrvatskoj, dok je najam prosječno niži za 49,7 posto. Procijenjeni mjesečni troškovi četveročlane obitelji u RH su 3880,92 KM (15.024,56 kn), bez stanarine, dok je samcima mjesečno potrebno 1133,33 KM (4387,55 kn).

Da se građani BiH i RH svakodnevno bore s poskupljenjima, pokazuje i stalni rast cijena goriva. U odnosu na početak ožujka, litra benzina je višestruko poskupjela. Početkom ožujka najniža cijena litre benzina iznosila je oko 2,40 dok je sada oko 3 KM. Oni koji u svog limenog ljubimca sipaju dizel, po litri su posljednjih dana izdvajali oko 3,40 KM. S poskupljenjima goriva muku muče i građani RH čije cijene su proteklih dana dosegnule rekorde. Prema posljednjim podacima, benzin Eurosuper 95 od utorka se na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj prodaje po 12,45 kuna za litri, što je 61 lipu skuplje, osnovni eurodizel skuplji je za 1,49 kuna, a skuplja su i premium goriva. No, za razliku od enormnih poskupljenja goriva, građani Hrvatske po povoljnijim cijenama kupuju hranu nego oni u BiH.

Mjere pomoći u RH

Naime, Vlada RH donijela je paket mjera kojima se, između ostaloga, od 1. travnja ove godine stopa PDV-a na hranu smanjuje s 13 na 5%. To se odnosi na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti te dječju hranu. Smanjuje se stopa PDV-a s 25 na 5% i na troškove u poljoprivredi te na maslac i margarin. Navedeno znači da će gotovo sve od spomenutih namirnica biti jeftinije u Hrvatskoj nego u BiH, što je dobra vijest za stanovnike pograničnih područja koji će po jeftinije proizvode odlaziti u RH s tim da još uvijek imaju mogućnost povrata poreza na iznose iznad 100 eura čime će dodatno umanjiti cijenu kupljenih proizvoda.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.