Marinko Čavara

Grad Mostar treba konkretniju pomoć

sastanak
sastanak
sastanak
sastanak
07.12.2015.
u 16:11
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je nakon današnjeg sastanka s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem kako taj grad treba konkretniju pomoć i biti jasno prepoznat u investicijama s razine FBiH kako bi taj značajni grad u Federaciji stvorio kvalitetniju sliku o sebi i povoljniji ambijent življenja za svoje građane, ali i za strance koji tu dođu. Istodobno on je napomenuo kako treba imati na umu da "Federacija nije beskonačna gomila novaca koji se mogu dijeliti".

Predsjednik Federacije BiH i gradonačelnik Mostara razgovarali su danas u Mostaru o suradnji Grada Mostara s Federacijom BiH, rješavanju pitanja Statuta i provođenju odluka Ustavnog suda po pitanju funkcioniranju grada Mostara, te o Gradu Mostaru kao sjedištu Federacije.

Sugovornici su dotaknuli i pitanje prometa zračne luke Mostara. Bešlić je, naime, zatražio pomoć od Vlade FBiH kako bi se na zračnoj luci produžila pista po preporuci Europske komisije ali i sredstva koja su potrebna za rad osoblja kako bi zračna luka Mostar mogla biti alternativa za zračnu luku Sarajevo.

Kada je riječ o provođenju odluka Ustavnog suda po pitanju funkcioniranja grada Mostara, predsjednik Federacije BiH je kazao kako su obojica zaključili kako je ključ rješavanja odnosa između Bošnjaka i Hrvata u FBiH i rješavanje pitanja grada Mostara, pa i pitanje Travnika, ali i rješavanje problema svake općine u Federaciji BiH.

- Glede suradnje Grada Mostara i Federacije BiH, konkretno je tu bilo riječi o smještaju federalnih institucija u gradu Mostaru, budući je od pet ministarstava, većina njih smještena u privatnim objektima – kazao je Čavara. Mišljenja je da rješenje treba tražiti u tome da Grad Mostar ponudi prostor koji je u vlasništvu Grada pod povoljnijim uvjetima i da se vodi računa da prostor bude prvenstveno u vlasništvu FBiH.

Po pitanju Mostara kao središta Federacije BiH, predsjednik FBiH izrazio je spremnost za realizaciju ideje, a gradonačelnik Mostara je s tim u svezi ponudio i zemljište i prostore koji su jednim dijelom vlasništvo Federacije. Bešlić je rekao kako nije sporna izgradnja zgrade Vlade FBiH na zemljištu koje je kupila, nego njezina neozbiljnost u ne traženju građevinske dozvole. Podsjetio je i da je Staklena banka dijelom u vlasništvu FBiH te da se i na nju može računati.

Čavara je podržao tu ideju, ali je mišljenja da sada Federacije BiH ima važnijih tema, a to je "euroatlantski put u konstelaciji odnosa u svijetu jer je važno stabilizirati poziciju BiH".
-S druge  strane trebamo riješiti ekonomsko – socijalne reforme gdje moramo uraditi energičniji iskorak i to po pitanju zapošljavanja mladih i  stvaranje uvjeta za gospodarski rast – ocijenio je Čavara.

Predsjednik Federacije izrazio je potporu i po pitanju obnove porušenih objekata u Mostaru, budući je gradonačelnik Mostara podsjetio kako u središtu grada postoji mnogo kolektivnih stambenih objekata i prostora koji su neobnovljeni te kako služe za donošenje loše slike o gradu Mostaru.

Bešlić je istodobno izrazio zahvalnost na projektima koji su urađeni s Vladom FBiH, kao što je projekt deponije, pročistača otpadnih voda, kolektora... 

Ovom prilikom gradonačelnik Mostara je pozvao građane na strpljenje glede zakrčenja prometnica u gradu, konkretnije na Bulevaru i Titovoj ulici, jer je u tijeku projekt izgradnje kolektora.
Naglasio je kako će izrovani dio u istočnom dijelu grada Mostara, u Titovoj ulici još ostati nepresvučen asfaltom iz tehničkih razloga jer se žele zamijeniti vodovodne cijevi koje nisu bile predmet ugovora.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.