Dobro je znati

Gomilate li zalihe hrane pripazite na rok trajanja – S ovih 50 namirnica nećete pogriješiti

Gomilate li zalihe hrane pripazite na rok trajanja – S ovih 50 namirnica nećete pogriješiti
27.03.2022.
u 11:30
Pogledaj originalni članak

Iako stručnjaci ovih dana ističu da nije potrebno gomilati zalihe hrane, te da će prehrambenih namirnica biti dovoljno za potrebe kućanstava, mnogi ih kupuju zbog straha od velikog rasta cijena i mogućih poremećaja na tržištu zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Trajnije namirnice poput meda, soli, octa, ulja, brašna, masti, graha, mlijeka u prahu dobro je uvijek imati kod kuće i na pravilan način ih pohraniti u smočnici.

One uvijek mogu dobro doći kad je sve u redu, a posebno u neizvjesnim vremenima, pa čak u slučaju nestašice hrane ili pak nestanka struje.

Također, svi mi s vremena na vrijeme u dnu ormarića nalazimo prašinom prekrivene limenke juhe ili proizvoda za pečenje koje smo koristili samo jednom. Neke ćemo odmah baciti, pogotovo ako je prošao datum “najbolje upotrijebiti do”.

Međutim, mnogi od ovih proizvoda su još savršeno jestivi, mogu trajati mjesecima ili čak godinama, ako se pravilno čuvaju. Izdvajamo 50 namirnica koje mogu dugo stajati kako navodi Eat By Date.

1. Bademovo mlijeko

 

Rok trajanja: Neotvoreno bademovo mlijeko će u smočnici trajati mjesec dana nakon datuma “najbolje upotrijebiti do”.

2. Jabuke

Rok trajanja: Jabuke mogu izdržati dva do četiri tjedna na sobnoj temperaturi i jedan do dva mjeseca u hladnjaku.

3. Grah

Rok trajanja: Kada se pravilno skladišti, sušeni grah će trajati neograničeno, dok će grah u konzervi trajati do godinu dana nakon datuma “najbolje upotrijebiti do”.

4. Sušeno meso

 

Rok trajanja: Neotvoreno juneće i pureće sušeno meso izdržat će jednu do dvije godine u smočnici.

5. Pivo

Rok trajanja: Neotvoreno pivo će trajati šest do devet mjeseci nakon datuma “najbolje upotrijebiti do”.

6. Smeđa riža

Rok trajanja: Kada se pravilno skladišti, nekuhana smeđa riža će trajati šest do osam mjeseci nakon datuma “najbolje upotrijebiti do”.

7. Konzervirano voće i povrće

Rok trajanja: Konzervirano povrće i voće traju jednu do dvije godine nakon datuma “najbolje”.

8. Konzervirana tuna i sardine

Rok trajanja: Kada se pravilno skladišti, rok trajanja konzervirane tune je otprilike dvije do pet godina nakon datuma “najbolje upotrijebiti do”.

Sardine su, ako su obrađene kako treba, trajan proizvod, sve dok se ne otvore, nakon čega mogu još nekoliko dana biti u hladnjaku.

Foto: Depositphotos

9. Žitarice

Rok trajanja: Kada su pravilno pohranjene, neotvorene žitarice će trajati šest do osam mjeseci nakon isteka roka trajanja ili roka upotrebe.

10. Chia sjemenke

Rok trajanja: Kada su pravilno pohranjene, chia sjemenke će trajati dvije godine ili dulje u smočnici.

11. Pileća juha

Rok trajanja: Kada se pravilno skladišti, neotvorena pileća juha u konzervi će trajati do jedne godine u smočnici, a kockem ogu izdržati šest do 12 mjeseci u smočnici.

12. Čokolada

Rok trajanja: Kada je pravilno pohranjena, čokolada će trajati dva do četiri mjeseca nakon datuma “najbolje do” u smočnici i četiri do šest mjeseci nakon datuma “najbolje do” u hladnjaku. Tamne čokolade i čokolade za kuhanje imaju duži rok trajanja.

13. Kokosovo mlijeko

Rok trajanja: Neotvoreno kokosovo mlijeko će trajati jedan mjesec nakon datuma “upotrijebiti do” u smočnici.

14. Kava

Rok trajanja: zatvorena ili otvorena mljevena kava će trajati tri do pet mjeseci nakon datuma “najbolje do” u smočnici. Zapečaćena kava u zrnu će trajati tri do pet mjeseci nakon datuma “najbolje do” u smočnici. Zatvorena instant kava trajat će dvije do 20 godina nakon datuma “najbolje do” u ostavi.

15. Mlijeko u prahu

Moguće koristiti do dva mjeseca nakon isteka roka “najbolje upotrijebiti do.”

Kako ga pripremiti? Za jednu litru mlijeka potrebno je 125 g punomasnog mlijeka u prahu. Mlijeko u prahu razmutiti u malo mlake vode, zatim dodati ostalu količinu vode do zapremnine od 1 litre i prokuhati. Rekonstituirano mlijeko sadrži najmanje 3,2% mliječne masti. Nije namijenjeno za prehranu dojenčadi ispod 12 mjeseci starosti! Čuvati ga treba na suhom, tamnom i zračnom mjestu, a u prosjeku mu je rok trajanja tri godine.

16. Jaja

Rok trajanja: Ako su pravilno pohranjena, svježa jaja izdržat će tri do četiri tjedna u hladnjaku. Držanje jaja u hladnjaku može povećati njihovu upotrebljivost do tri tjedna nakon datuma najbolje prije. Možete napraviti brzi test tako što ćete jaja staviti u zdjelu s vodom. Ako potonu, još uvijek su dobra za jelo. Ali ako plutaju, nemojte ih koristiti.

Foto: Depositphotos

17. Konzervirana hrana prolazi kroz proces iznimno visoke topline kako bi se ubile bakterije i sterilizirao sadržaj. To čini konzerviranu hranu sigurnom za jelo godinama nakon datuma “najbolje do”.

Zabavna činjenica: Davne 1974. testirana je konzervirana hrana pronađena u olupini broda koji je potonuo 1865., a iako se sadržaj hrane pogoršao, znanstvenici su rekli da je još uvijek sigurna za jelo!

18. Kruh

Ako kruh čuvate u hladnjaku, možete ga koristiti do dva tjedna nakon datuma najboljeg roka. Čak i ako je malo ustajao za sendvič, bit će izvrstan za tost.

19. Keksi

Keksi su omiljeno jelo nautičara zbog svoje sposobnosti da se dugo čuvaju. Ako su neotvoreni, možete ih jesti tjednima nakon datuma “najbolje do”.

20. Sjemenke lana

Rok trajanja: Kada su pravilno pohranjene, trajat će šest do 12 mjeseci nakon isteka roka trajanja ili roka upotrebe.

21. Brašno

Rok trajanja: Kada se pravilno skladišti, brašno će trajati šest do osam mjeseci nakon isteka roka trajanja ili roka upotrebe.

22. Krupica

Rok trajanja: Kada se pravilno skladišti, instant griz trajat će dvije do pet godina nakon datuma “najbolje do” dok će mljevena krupica trajati do jedne godine nakon “najboljeg roka”.

23. Med

Rok trajanja: Med će trajati neograničeno.

Foto: Gettyimages

24. Žele

Rok valjanosti: Neotvorena mješavina suhog praha za žele trajat će neograničeno vrijeme dok je zatvorena, zapakirani pripremljeni žele traje dva do četiri mjeseca nakon datuma “najbolje do” u smočnici i 12-18 mjeseci nakon datuma “najbolje do” u hladnjaku.

25. Liker

Rok trajanja: Liker će trajati neograničeno.

26. Žestoka pića

Dobro zatvorena i na hladnom mjestu boca žestice može trajati koliko god je potrebno. S vremenom pića mogu neznatno promijeniti aromu, no to vjerojatno nećete ni osjetiti.

27. Marshmallows

Rok trajanja: Neotvorena vrećica marshmallowa može izdržati šest do osam mjeseci u smočnici, dok će otvorena vrećica trajati dva do četiri mjeseca.

28. Orašasti plodovi

Rok valjanosti: Rok trajanja orašastih plodova nakon datuma prodaje ovisi o vrsti orašastih plodova: bademi mogu izdržati devet do 12 mjeseci nakon otisnutog datuma “prodaje do” pravilno pohranjeni u smočnici. Kikiriki, makadamija i indijski oraščići mogu trajati i do šest – devet mjeseci nakon datuma “prodaje do”. Orasi mogu trajati do šest mjeseci nakon datuma “upotrijebiti do”.

Foto: Thinkstock

29. Zobena kaša

Rok trajanja: Instant zobene pahuljice i zobene pahuljice trajat će jednu do dvije godine nakon datuma “najbolje”.

30. Luk

Rok trajanja: Luk traje četiri do šest tjedana na sobnoj temperaturi i jedan dva mjeseca u hladnjaku.

31. Maslac od kikirikija

Rok trajanja: hrskavi i glatki maslac od kikirikija trajat će do godinu dana nakon datuma “najbolje do”, dok će prirodni maslac od kikirikija trajati dva do tri mjeseca mjeseca nakon datuma “najbolje do” u smočnici.

32. Krumpiri

Rok trajanja: Crveni ili bijeli krumpir traje tri do pet tjedana u smočnici i tri do četiri mjeseca u hladnjaku.

33. Kokice

Rok trajanja: zrna kokica će trajati neograničeno vrijeme, dok će neotvorene kokice trajati šest do osam mjeseci u smočnici. Ispečene kokice će izdržati 2-3 tjedna u smočnici.

34. Proteinski prah

Rok valjanosti: Kada se pravilno skladišti, proteinski prah će trajati devet do 12 mjeseci nakon isteka roka trajanja ili roka upotrebe.

35. Kvinoja

Rok trajanja: Kada se ova pseudo žitarica pravilno skladišti, rok trajanja nekuhane kvinoje je otprilike dvije do tri godine nakon datuma “najbolje”.

36. Sojino mlijeko

Rok trajanja: Neotvoreno sojino mlijeko će trajati mjesec dana nakon datuma “najbolje do” u smočnici.

37. Umak od soje

Rok trajanja: Neotvoreni soja umak će trajati neograničeno, dok će otvoreni soja umak trajati dvije do tri godine u hladnjaku.

38. Šećer

Rok trajanja: Šećer će trajati neograničeno dugo ako se pravilno skladišti.

39. Sirup

Rok trajanja: Sirup će trajati neograničeno dugo ako se pravilno skladišti.

40. Čaj

Rok valjanosti: Čaj će trajati šest do 12 mjeseci nakon datuma “najbolje”.

41. Umak od rajčice

Rok trajanja: Neotvorena staklenka umaka od rajčice trajat će do godinu dana nakon “najboljeg roka”.

42. Bijela riža

Rok trajanja: Kada se pravilno skladišti, nekuhana bijela riža će trajati četiri do pet godina nakon datuma “najbolje upotrijebiti do”. Prirodna kristalizacija škroba u riži može dovesti do ustajalog okusa tijekom godina, ali je sigurna za jelo. Pripazite na rižine žiške – sitne kukce koje se mogu pojaviti u riži ili brašnu. Ako se čini da se riža pomiče – bacite je!

Foto: Depositphotos

43. Osušena tjestenina

Ako se drži u hermetički zatvorenoj posudi, sušenu tjesteninu možete jesti tri godine nakon datuma “najbolje upotrijebiti do”.

44. Tvrdi sir

Meki sir traje kratko, ali s tvrdog sira poput cheddara možete odrezati plijesan i pojesti ostatak.

45. Kiseli krastavci

Kiseli krastavci mogu trajati dugo nakon isteka roka “najbolje upotrijebiti do”.

46. Jogurt

Sve dok nije otvoren, trebao bi biti u redu nekoliko tjedana nakon isteka datuma najboljeg roka. Najbolje ga je pomirisati i probati malu količinu, ako se čini pokvaren, bacite ga.

47. Ocat

Ocat se koristi kao prirodni konzervans, tako da možete zanemariti “najbolje prije” datuma.

48. Soda bikarbona

Sodu bikarbonu možete koristiti godinama nakon datuma “najbolje upotrijebiti do”, iako može izgubiti svoje moći kao sredstvo za dizanje. Ako vam kolači počnu ispadati pomalo ravni, umjesto toga upotrijebite sodu bikarbonu kao sredstvo za čišćenje u kućanstvu.

49. Sol

Čisti natrijev klorid postoji već nekoliko milijardi godina, pa ne čudi što traje vječno. Sol se često koristi za zaštitu hrane od plijesni i bakterija, tako da se duže čuvaju. To se događa uslijed osmoze – kada voda iz hrane izvlači samu sol, stvarajući previše suho okruženje da bi plijesan i bakterije uspijevale. I zato se morska ili kamena sol ne može se pokvariti i zauvijek ostaje svježa kao i dana kad je kupljena.

50. Dvopek

Na kutijama dvopeka često stoji rok uporabe od više mjeseci, ali jestiv je daleko duže.

Sve dok izgleda u redu i ne zaudara, puno zapakirane hrane sigurno je za jelo i nakon najboljeg datuma. Dakle, sljedeći put kada pronađete prašnjavu limenku otvorite je i upotrijebite. Ako su konzerve oštećene, zahrđale ili napuhane, svakako ih bacite u smeće.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.