Pčelarstvo

Godišnja skupština Udruge pčelara ‘Kadulja’

Godišnja skupština Udruge pčelara ‘Kadulja’
27.02.2016.
u 08:30
Pogledaj originalni članak

Ljubuški pčelari, okupljeni u udruzi “Kadulja”, održali su svoju redovitu godišnju skupštinu. Raspravljalo se o nekoliko tema, a za pčelare su najvažnije one koje se tiču njihova društvenog položaja i uvjeta u kojima rade i djeluju. Tu u prvi red spadaju poticaji.

Kada je riječ o općinskim i županijskim poticajima, njima su uglavnom zadovoljni s obzirom na to da se raspoređuju prema košnicama. Međutim, poteškoće im predstavljaju federalni poticaji. - Federalne poticaje ne dobivamo već petu godinu i kad bismo to preračunali u novac koji nismo dobili, onda to iznosi više od 500.000 maraka.

Razlog je što je bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prekršio zakon, a s tim je nastavio i sadašnji ministar. Prema zakonu, imamo pravo na poticaj po pčelinjoj zajednici i po drugoj osnovi po kilogramu meda. Međutim, ministar je u svome programu, koji sam pravi, prekršio zakon i spojio sve u jedno. To znači da se potiče košnica od koje treba prodati 10 kg meda i da imaš račun o prodaji. To je modus da se ne dobije poticaj, time je automatski isključio 99 posto pčelara da ga ne mogu dobiti, kaže Ante Bošnjak, predsjednik Udruge pčelara “Kadulja”.

Predsjednik Bošnjak objašnjava kako su pismenim putem tražili sastanak s ministrom, pokušavali to ostvariti i preko hrvatskih političara iz ZHŽ, ali nikakav odgovor nisu dobili. - Do kraja ovog mjeseca trebao bi izaći novi program raspodjele federalnih poticaja.

Poslali smo pismeni zahtjev i tražimo 20 KM, isključivo po košnici bez uvjeta o prodanom medu. Očekujemo da će se dogoditi nešto pozitivno i da nećemo morati podnositi sudske tužbe. O tome smo se raspitivali kod odvjetnika i rekli su nam da se mogu podnijeti tužbe kako bi nam se isplatili poticaji za posljednje tri godine, samo što je to mukotrpan posao, kazao je Bošnjak. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.