Uz 100. obljetnicu

Gimnazija koja je mnogo više od obrazovne institucije

04.10.2018.
u 07:10
Pogledaj originalni članak

Drugi dan 100. obljetnice prve mature na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji, s pravom javnosti, započeo je misom zahvalnicom u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu koju je predvodio fra Ivan Ševo, provincijalni vikar uz sumisništvo brojnih svećenika.

Cjeloživotni proces

U svojoj propovijedi fra Ivan se obratio mladima, učenicima Gimnazije riječima: “Učenje je cjeloživotni proces koji započinje s prvim udahom izvan majčine utrobe i traje do kraja života. Svakako, najintenzivnije razdoblje života zaokupljeno učenjem traje od djetinjstva do mladosti kada dijete, a kasnije mladi čovjek pohađa školu i kasnije možda fakultet, kada se obrazuje za svoje buduće zanimanje i konkretno poslanje,” - kazao je Ševo, dodavši:

“Izravni smo svjedoci, moderni se čovjek, unatoč svim veličanstvenim dosezima i uspjesima, u samome sebi i međusobno sukobljava s temeljnim postulatima života, svoga postojanja, tako da niti vlastiti počeci nekima nisu jasni, makar postoje tolika razjašnjenja. To će reći, čovjek je svugdje, pa i u Crkvi, možda najviše ugrožen u svojoj slobodi,” - riječi su fra Ivana Ševe.

Nakon svete mise uslijedila je priredba koju su sa svojim profesorima priredili učenici Gimnazije u školskoj dvorani. Program je otvorio školski zbor koji vodi profesorica Iva Sušac. Okupljenima se obratio ravnatelj Gimnazije Miro Bošnjak pozdravljajući sve goste i učenike.

“Želim da ovaj dan, ovo naše druženje, u podsjećanje na slavnu Gimnaziju bude jedan poticaj, posebice našim mladim ljudima, našim učenicima, mladim profesorima da istraju i ustraju u još većem i kvalitetnijem radu kako bi naša Gimnazija i dalje ostala i bila među najpoznatijima i najviše obrazovna institucija, ne samo naše županije nego i šire,” - rekao je ravnatelj Bošnjak.

Bošnjak je naglasio da je širokobriješka Gimnazija doživjela slom turske vlasti, kraj Austro-Ugarske monarhije, da je pravo javnosti stekla na kraju Prvoga svjetskog rata, bila najbolja škola u Kraljevini Jugoslaviji i doživjela krvavi završetak Drugog svjetskog rata. Gimnazija je i u socijalističkim vremenima ponovno bila ponajbolja škola takve vrste.

Tijekom ovog programa, a kroz ostatak dana, u školskoj knjižnici pod aranžmanom profesorice Dragane Nuić-Vučković izloženi su likovni radovi učenika 2., 3. i 4. razreda.

Okupljenima se obratio i fra Ivan Ševo, provincijalni vikar, koji je rekao da se u ova dva dana dosta toga reklo te je odlučio citirati fra Ljudevita Rupčića:

“Humanizam, hrabrost, hrvatstvo i kultura Hercegovine nisu koliko ni ljepota slučajnost, oni imaju izvor i uzrok. To su trajne vrijednosti i potrebe hrvatskog naroda. Ne bi bilo dovoljno da one imaju samo prošlost. Stvari se najbolje čuvaju na onaj način na koji se stječu. Stoga bi bilo u najvećem interesu hrvatskog naroda, posebice u BiH, da širokobriješka Gimnazija nastavi s radom u istom sastavu i programu kojim se dokazala nezamjenjivom, neusporedivom i uspješnom, iako ne jedinom kulturnom institucijom u tim krajevima. Inače naš narod, stalno pretplaćen na nevolje i opasnosti, neće imati ni znanja ni snage da ih i ubuduće uspješno pobjeđuje” - istaknuo je on.

Profesor Ante Topić je kroz kratku prezentaciju koja je bila bogata mnoštvom slika Franjevačke gimnazije, ispričao njezinu povijest. Učenici su pripremili kratki igrokaz o tome zašto se škola zove po fra Dominiku Mandiću, a ne po fra Didaku Buntiću. Odgovor smo dobili i glasi: “Fra Dominik Mandić je realizirao sve ono što je fra Didak zamislio.”

Učenica Iva Vučić je recitirala pjesmu fra Janka Bubala “Raspon trenutka”, a Ilija Soldo je recitirao pjesmu Vladimira Nazora “Hrvatski kraljevi”.

Na druženju u povodu Dana gimnazije nazočnima se obratio i dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora. Čestitajući 100. obljetnicu djelatnicima i učenicima širokobriješke Gimnazije, kazao je: “Ova Gimnazija je mnogo više od obrazovne institucije. Čestitam svima vama koji nastavljate tradiciju ove ugledne obrazovne institucije” - kazao je dr. Čović, poželjevši im da budu preteče svih pozitivnih vrijednosti.

Ponosni na žrtve

“Moramo biti ponosni na našu kulturu i ponosni na svaku žrtvu, a posebice naših franjevaca” - poručio je Čović, obećavši kako će Gimnazija ubuduće imati snažniju potporu institucija svih razina vlasti. Program je završio nastupom školskog zbora i tamburaškog orkestra širokobriješke Glazbene škole kojim ravnaju profesorica Iva Sušac i profesor Joško Slišković.

Širokobriješku Gimnaziju završavali su, a kasnije postali liječnici, profesori, dekani, rektori, akademici, ministri, umjetnici, predsjednici najviše zakonodavne vlasti, kako Hrvatske tako i Bosne i Hercegovine.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.