NA RUBU PONORA

Federacija BiH nikad nije bila bliže kolapsu

Foto: ''
Federacija BiH nikad nije bila bliže kolapsu
31.12.2013.
u 06:59
Nedavno je i ekonomski analitičar Zlatko Hurtić ocijenio da je aktualna Vlada FBiH jedino opterećena spašavanjem socijalne kategorije, i to donošenjem zakona u vidu nameta građanima
Pogledaj originalni članak

U Federaciji se očekuje kašnjenje mirovina, civilnih invalidnina, vojnih mirovina, plaća državnim službenicima i namještenicima. U Sarajevskoj županiji, koja je imala proračun od 740 milijuna KM za 2013., Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja održao je štrajk upozorenja zbog diskriminacijskog odnosa županijske Vlade prema zaposlenima u obrazovanju kada je riječ o datumu isplate plaća, višemjesečnim kašnjenjima, visini primanja i ostalog. Navodi se i neuplaćivanje doprinosa za razlike u plaćama za 2012., loša opremljenost škola i nedovoljna materijalna sredstva, te materijalno osiguranje nastave.

Brojne nelogičnosti

Sve je ovo pokazatelj da je stanje na području Federacije, gledano kroz županije ili samu Federaciju, iznimno loše. Kada se spomenu ostale županije, s obzirom da konstantno pune federalni proračun, to i nije preveliko iznenađenje, ali kada se spomene Sarajevska, koja zbog Zakona o pripadnosti javnih prihoda dobiva ogromne iznose, ali financijski klizi u provaliju, onda stanje postaje ozbiljno. Gledajući činjenicu da ona ima, za mnoge nepravedan, povlašteni koeficijent 2, u čijem su obrazloženju navedene “posebne rashodovne potrebe Sarajevske županije”, nevjerojatno zvuči da je upravo u njoj najviše problema. Šokantno zvuči podatak da je proračunski deficit Sarajevske županije oko 190 milijuna KM s tim da nema naznaka da će taj broj prestati rasti. Policajci, prosvjetari i radnici u tijelima uprave, mogli bi ostati bez dijela i cijelog mjesečnog dohotka. S obzirom da je riječ o prostoru s oko pola milijuna ljudi, a čiju županiju za razliku od ostalih ozbiljno štiti ranije spomenuti zakon jasno je da se ovdje radi o puno većim problemima od bankrota same županije.

Lome se koplja

Na njenim leđima će se lomiti i Federacija koja je pogrešnom politikom svedena na rub kolapsa. Nedavno je i ekonomski analitičar Zlatko Hurtić ocijenio da je aktualna Vlada FBiH jedino opterećena spašavanjem socijalne kategorije, i to donošenjem zakona u vidu nameta građanima. - Ne shvaćaju da to vodi u još veću ekonomsku krizu - rekao je analitičar Hurtić za Srnu i dodao da Federacija BiH nikada nije imala vladu koja ima tako malo sluha za gospodarstvo.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Izdajnik
Izdajnik
18:38 31.12.2013.

Ma. Neće biti propasti garant..