začarani krug radikalizacije

Evo zašto ISIL vrbuje žene s Balkana

Evo zašto ISIL vrbuje žene s Balkana
28.07.2016.
u 19:00
Pogrešno je tvrditi da su žene generalno žrtve, kao i da one imaju isključivo pasivnu ulogu u terorističkim djelima. Njihova prisutnost u ISIL-u je značajna i predstavlja potencijalno veliki rizik za sigurnost na ovim prostorima - kaže Đan.
Pogledaj originalni članak

Na ovim prostorima tzv. Islamska država najčešće regrutira maloletnice da bi se udale za džihadistu ili žene koje su već udate, pa odlaze na ratište sa suprugom, a potom regrutiraju nove članove i svoju djecu odgajaju u duhu džihada.

Ovo za „Blic“ objašnjava Aurelija Đan, urednica istraživanja Beogradskog centra za sigurnosnu politiku o regrutaciji žena za ISIL na zapadnom Balkanu. Kada je u studenom prošle godine državljanka Srbije Elma Đušinac (22) uhićena u Bosni i Hercegovini zbog sumnje u povezanost sa ISIL-om, obitelj je bila šokirana. 

Otac Bećir u šoku je za Blic ispričao da je njegovu kćerku „radikalizirao“ njezin suprug Enes Mešić, čovjek koji je zbog povezanosti s radikalnim islamističkim grupama već bio uhićen, a ona ga je upoznala preko Facebooka. 

Srpske i BiH obaveštajne službe sumnjale su da Elma na Kosovu, u Sandžaku i u BiH regrutira druge mlade žene za borbu na strani islamskog kalifata, kao i da je obučena za terorističke napade.

No, zbog nedostatka konkretnih dokaza, djevojka je samo proterana s teritorije BiH i vraćena obitelji, koja ju je provela nazad u Kosovsku Mitrovicu.

- Imam još dva sina i kćerku, nikome od njih nije jasno što se događa s Elmom. Morat ću je iznova učiti svemu što je ispravno, kako sam to radio odmalena, odgajajući je da bude primjer drugima - objašnjavao je tada Bećir.

Elma se do detalja uklapa u profil žena koje se pridružuju ISIL-u. Njihova uloga često se ne vidi jer se smatra da su žene miroljubive i nisu sklone nasilju, ističe istraživačica BCBP.

-  Islamska država je poznata po tome da zlouporabljava položaj žene, kao i da na najbrutalniji način ugrožava njihova prava. Međutim, pogrešno je tvrditi da su žene generalno žrtve, kao i da one imaju isključivo pasivnu ulogu u terorističkim djelima. Njihova prisutnost u ISIL-u je značajna i predstavlja potencijalno veliki rizik za sigurnost na ovim prostorima - kaže Đan.

Žene privlači radikalizam na isti način kao i muškarce, s tim da postoji nekoliko razlika koje su u vezi s tradicionalnom ulogom žene - kao majke koja će spremiti sinove i kćeri za borbu na strani islamista, ali i kao supruge koja će svog supruga do kraja fanatično podržavati u istoj borbi.

- Zbog toga žene predstavljaju neraskidivi lanac u začaranom krugu radikalizacije ljudi - zaključuje Đan.

Što žene privlači džihadistima: 

- Visoka nezaposlenost i siromaštvo
- Diskriminacija i marginalizacija 
- Propaganda na internetu 
- Bračne ponude ili nagovor supruga

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.