pivić:

Europa prepoznaje našu opredjeljenost za suštinske reforme

Europa prepoznaje našu opredjeljenost za suštinske reforme
04.05.2016.
u 12:44
Pogledaj originalni članak

Na sastancima zamjenika ministra pravde BiH Nezira Pivića sa predstavnicima Europske unije u Briselu izražena je jasna opredijeljenost da se započete reforme pravosuđa dovedu do kraja, uz detaljno razmatranje aktualnih koraka koji se trenutno preduzimaju.

Naglašavajući da je ovo važan trenutak za Bosnu i Hercegovinu jer je u tijeku priprema izvještaja Europske komisije o zahtjevu za članstvo u Europskoj uniji generalni direktor Direkcije za proširenje i susjedstvo Christian Danielsson pohvalio je dosadašnji rad Podgrupe za pravosuđe, kojom rukovodi zamjenik ministra Pivić koja je, kako je istakao, „znatno doprinijela približavanju stavova i smirivanju tenzija među različitim nivoima vlasti.“

Pivić je kazao kako je u proteklom periodu dogovoreno mnogo stvari u vezi reforme pravosuđa kao što je izdvajanje apelacijskog odjeljenja Suda BiH u samostalni Apelacijski sud BiH.

- Iskreno vjerujem da ćemo u tijeku sljedećih pregovora postići i dogovor o preostalim pitanjima kao što su nadležnosti tih sudova. S tim bi završili reformu Suda BiH, te bi se mogli u potpunosti okrenuti reformi Tužiteljstva, VSTV-a i drugih institucija i tako zaokružiti reformu pravosuđa na državnom nivou - istakao je zamjenik ministra pravde.

Tijekom dvodnevne posjete, Pivić se sastao i sa izvjestiteljem Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Predom i sa izaslanicima komesara za proširenje i susjedstvo Johannesa Hahna a, između ostalog,  razgovarano je i o reformi državne službe.

- Važno je da osiguramo pravnu i financijsku sigurnost pravosudnim organima BiH i stvorimo ambijent u kojem se nositelji pravosudnih funkcija biraju, a poslije i rade, nezavisno i nepristrasno. Isto važi i za državne službenike. Kroz reformu javnog sektora se mora stvoriti okuženje u kojima svaki od njih radi stručno i profesionalno isključivo za interese države – istaknuto je.

- Tijekom svih razgovora sa najvišim predstavnicima europskih institucija zaključeno je da je pozitivan signal, koji naša država šalje nastojanjima da ubrza ispunjenje reformskih ciljeva,  izuzetno bitan u trenutku kad se odlučuje o daljem integriranju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju - priopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.            

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.