nakon odluke visokog predstavnika

EU: Vlasti u BiH da provedu potrebne reforme da se izbori provode u skladu s europskim standardima

Foto: Fena
EU: Vlasti u BiH da provedu potrebne reforme da se izbori provode u skladu s europskim standardima
26.03.2024.
u 22:31
EU je izrazila snažnu preferenciju da Parlamentarna skupština BiH bude ta koja preuzima odgovornost i usvaja ove reforme, kao što su se lideri koalicije na razini BiH obavezali da će učiniti i to blagovremeno radi primjene na listopadskim lokalnim izborima.
Pogledaj originalni članak

Europska unija podsjeća da se izvršna ovlast visokog predstavnika treba koristiti isključivo kao krajnja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji, navodi se u izjavi glasnogovornika Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, povodom odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Navodi se da EU očekuje od domaćih vlasti da provedu potrebne reforme kojima će se osigurati da se izbori provode u skladu s europskim standardima kroz primjenu preporuka OESS/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije, kao i da osiguraju transparentnost financiranja političkih subjekata.

- EU je izrazila snažnu preferenciju da Parlamentarna skupština BiH bude ta koja preuzima odgovornost i usvaja ove reforme, kao što su se lideri koalicije na razini BiH obavezali da će učiniti i to blagovremeno radi primjene na listopadskim lokalnim izborima.

EU ističe da je visok stupanj međunarodne supervizije nespojiv s europskom budućnošću BiH i očekuje od svih aktera da se ponašaju odgovorno i pokažu suzdržanost u narednom razdoblju - naglašava se u izjavi.

Dodaje se da, nakon odluke Europskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora, EU nastavlja raditi s domaćim vlastima kako bi se ostvarili iskoraci na europskom putu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.